Mihai Eminescu sărbătorit la şezătoarea de la Mărtănuș , jud. Covasna!

  În jurul lui Mihai Eminescu s-au strâns la Șezătoarea de la Mărtănuș, jud. Covasna, români din Zăbala, Brețcu, Ojdula, Tg.Secuiesc, Voinești Covasna și Brașov. Cu pâine și sare am fost primiți. Împreună cu vrednicii țărani ai Mărtănușului am simțit aceeași Doină, am mâncat aceeași Pâine, am jucat aceeași Horă. Sub același Steag. Ca frați buni români ce suntem. Țăranii cei dârji, cu mâinile întărite de muncă și fruntea brăzdată de vânt l-au primit în Casa lor pe ”românul absolut” Mihai Eminescu precum odinioară moții îi deschideau poarta Crăișorului Iancu Avram. Au asculat poezia rostită de copiii lor dar și doctrina națională a omului cu ochi de Luceafăr. Am fost cu toții copleșiți de emoționantul program artistic susținut de elevii din Mărtănuș coordonați de cadrele didactice Constantin Simona și Sovejan Maria, de Doina lui Eminescu spusă de elevii domnului învățător Dan Hagiu din Zăbala. ”Ce-ți doresc eu ție dulce Românie” a fost recitată de fetița familiei Pintrijel, Maria și de copiii părintelui Cata Dan, Mihai, Maria și Irina iar vrednicul părinte Anthonio Pintrijel de la Capela Ortodoxă Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul din Covasna a cântat atât de frumos versul lui Grigore Vieru despre ”Domnul Eminescu”. Înainte de începe șezătoarea femeile au frământat aluatul pentru Pâinea fraților și surorilor. Au pus mai apoi această taină a grâului pe Vatră. In mijlocul sezătorii, o echipă a mers să aducă Pâinea de Aur de la cuptorul familiei Ciobanu (Dorinel și Maria), pâini care s-au împărțit frățește între toți românii prezenți. Pe masă s-au așezat frumos toate bunătățile din gospodăria oamenilor (preparatele tradiționale ale gospodăriei familiei Roman pregătite cu mare pricepere de doamna Lăcrămiora), in cuptorul din sala șezătorii o oală mare cu sarmale, sub grija Gheorghiței Miron, Mariei și a lui Dragoș. De cozonacii minunați si plăcintele poale-n brau ca la Berzunți s-a ingrijit familia Daniela Stratulat, Alexandru și Delia. Sezătoarea a început cu o slujbă de pomenire a Românului nostru, oficiată de preoții Dan Cata din Mărtănuș, Valentin Cosneanu din Ojdula și Anthonio Pintrijel. Cu o rugăciune, așa se începe tot ce este românesc.

Tirnoveanu24

Ce s-a întâmplat la Mărtănuș nu se putea face fără o organizare impecabilă. Inițiativa i-a aparținut prietenei noastre Alexandra Pintrijel Hagiu. A organizat totul cu sprijinul extrem de important al familiei Roman (domnul Nicolae și doamna Lăcrămiora, vechii și bunii noștri prieteni) precum și al familiei Stratulat Viorel și Ileana, a doamnelor Dorina Tarlungean, Angelica, Geta, Rodica, Andreea, Monica Roman, împreună cu toți românii inimoși din sat. Ne-au bucurat cu prezența lor fiicele satului de la Brașov Roxana Niculescu și Maria Ceangă. I-am avut in mijlocul nostru și pe minunatii tineri Roman Bogdan şi logodnica acestuia, pe Filip Constantin, Ionuţ G Cianga, Andrei Apostolice, Răzvan Dragoș, Dragos Miron, Daria și Petruța Târlungean, Cosmin și Teo din Tg. Secuiesc. Am fost fericit să le revad pe prietenele noastre Badiu Iliana ( și pe domnul Gelu Badiu), Mihaela Fenechiu , Fenechiu Teodora-Elena, Fenechiu Minodora Maria, Luminița Bunghez, Pavaluca Rely, Damian Gabriela, Elena Cosneanu, Raicea Mihaela. Mulțumesc din suflet poetei Mihaela Aionesei care m-a însoțit de la Tg. Secuiesc spre Mărtănuș, pentru prezența deosebită și pentru descrierea atât de frumoasă a evenimentului , însoțită de fotografii pe măsură (le puteți găsi pe pagina ei). Sărutăm mâna, Ivona Enache, pentru sprijinul acordat!!!

15977462_1159854140825119_9192801645892159032_n

Datina merge mai departe în Veac. Românii din Inima Țării o au în inima lor.
Mihai Eminescu ne veghează din Cer. Neabătuți, împreună, pe Calea Neamului mergem. Cu Dumnezeu înainte!


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?