Un haiduc din Rusii Munți, jud. Mureș!

Munții Făgărași

  Descoperim împreună un haiduc: Gorea Frenț din Rusii Munți, jud. Mureș. Nu știu multe despre Gorea cel Năprasnic. S-a războit cu neamuri de grofi și cu comuniștii ce ne cotropiseră țara. Într-un mod exemplar. Nu, nu a fost deloc blând. ”Să spună ce ştiu toţi acei care ştiu” sau pot afla. Aceasta este rugămintea mea. Gorea este o adevărată legendă în zona Rușii Munți-Deda unde a și acționat. Nu este însă nimic scris din câte am cercetat. Am auzit prima dată povestea lui acum 21 de ani, de la ”mămuca”, bunica prietenului meu Frent Bogdan Ioan. Eram mai mulți în jurul vetrei la foc privind-o pe femeia care avea, Dumnezeu să o odihnească, pe atunci mulți ani de înțelepciune. Bătrâna dădea cu vătraiul în cărbuni, să iasă scântei vii din lumina jarului și depăna către noi povețe și amintiri. La îndemnul prietenului meu ne-a spus o frântură din ce știa. Vâna la propriu răul prin păduri, prin noapte fără de lună. În acea liniște a codrilor se auzea joagărul lui Gorea. Dreptatea lui, dreptatea unui lup. Nu știu cât a trăit lupul nostru, nu știu cât a sângerat, cât a făcut bine sau rău. Știu însă ca a fost al nostru. 

  Vă rog așadar pe toți cei care aveți informații, fotografii, povestiri, orice, despre Gorea, românul din Rusii Munți să le dezvăluiți. Contează. Contează pentru Istoria noastră nescrisă, contează pentru Istoria ce o vom scrie noi. Puteți distribui vă rog frumos, poate cineva dintre ai noștri știe mai multe lucruri despre românul ce nu trebuie uitat.

Doamne ajută!

de Mihai Tîrnoveanu


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?