Echipa ”Biruitorii Documentar” (Videofacebook) la Biruitorii din Zăbala, jud. Covasna. O filă de istorie care s-a scris și alta care se scrie acum de românii din Zăbala, Biruitori prin Credință, prin Datină. Fotografiile și textele de mai jos aparțin minunatei echipe. Filmul se va putea vedea cât de curând. Atunci îi vom afla și pe protagoniștii acestuia.

”Sezatorile din Zabala si din alte parti din judetul Covasna aduc sufletele unele langa altele iar cantecul pe care il cos pe panza este cel al strabunilor. Un cantec de mult uitat prin alte parti, aici se aude cu putere. Pentru ca acest cantec este intiparit in inimile acestor oameni. Cusut pe panza cantecul devine astfel scut si intiparit astfel in portul hainelor populare romanesti el este transmis mai departe.”

Tirnoveanu75

”Movila din Zabala, locul in care Ioan Hagiu (vestit pentru cantecul “Cu caciulile pe frunte”) a descoperit peste o suta de obiecte din perioada dacica. Obiectele(ceramica si statuete) zac in subsolurile muzeelor din Sfantu Gheorghe si Cluj. Santierul arheologic nu a mai fost deschis de atunci.”

de Mihai Tîrnoveanu


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns