Dacă nu substitui vieţii altă viaţă n-ai câştigat nimic!

Muzeul Național al Unirii - Alba Iulia

  Câţi filozofi fără demonul filozofiei, îi recunoşti după ceva precis: filozofează pentru alţii, nu pentru ei. Scriu ca să predea, nu ca să se lămurească. (Părintele celor fără demon: Aristotel.)

***

În carneţel găsesc notat: „fisă”. După o clipă de nedumerire îmi amintesc: Cerusem într-un mare local de consum o fisă pentru o convorbire telefonică, dar o sein din distracţie în pungă, o dată cu restul. Îmi dăduseră o alta. Acum trebuia s-o restitui.  

Când întru în local, îmi dau seama că am ales o oră proastă. Casieriţa e ocupată si trebuie să aştept. Mă apropii, dar din spatele meu aud vocea sigură a patronului „Domnişoară, unde ai pus chitanţele pentru fisc…?”

-Ce doriţi? îmi spune în sfârşit casieriţa.

Încep: – O fisă telefonică…

-Poftim, îmi răspunde ea, scoțând vertiginos din sertar o fisă.

-Scuzaţi-mă, nu-mi trebuie. Vreau să vă dau eu înapoi una.

-Dar de ce n-o ţineţi? îmi răspunde ea, în momentul tocmai în care un client întinde bonul de plată. Aştept din nou primul moment liber şi reiau:

– Am luat din greşeală o fisă de la dv., şi v-o restitui.

-Poftim, spune niţel enervată casieriţa trântind pe sticlă 9 lei.

– Nu vă cer să mi-o plătiţi, spun eu.

-Atunci ce doriţi?

-Domnişoară, spun eu pe un ton dintr-o dată hotărât, am luat zilele trecute două fise în loc de una, cât plătisem. Acum vă dau înapoi una.

– De ce nu spuneţi aşa de la început!

Ia fisa, o trânteşte în sertar şi întoarce racul spre alt client.

Și mă simt umilit: nu ştiu dacă pentru mine însumi sau pentru condiţia aceasta a eticii, de a încurca lumea, de a ţine viaţa în loc. O iubeam altădată, ca pe o adevărată Mahesis a vieţii, tocmai pentru aceasta. Dar dacă nu substitui vieţii altă viaţă (chiar de formă, fie) n-ai câştigat nimic. Şi mi se pare că tocmai asta vroiam atunci.

*Constantin Noica, JURNAL FILOSOFIC, Editura Humanitas, București 1990, p. 105-107


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina dfacebook

Lasă un răspuns