DE CE ATÂTA URĂ ÎMPOTRIVA PREOȚILOR?

Curtea de Arges

  Sfântul Ioan Gură de Aur scrie: “Nu cunosc un om mai viclean ca acela care vorbește un preot de rău”. Dacă preotul scandalizează opinia publică nedisimulându-și suficient de bine propriile patimi, să zicem că ar fi de înțeles o anumită agresivitate din partea credincioșilor care văd în preotul în cauză un motiv de batjocorire a Sfintei Biserici. Este o supărare născută din dragostea de Biserică, dar este moderată, căci nu-și are rădăcinile înfipte în pământul urii. Este ceea ce se numește în limbaj duhovnicesc un fel de “mânie sfântă”. Dar când omul rupt de Dumnezeu așteaptă doar un mic motiv pentru a-și vărsa ura pe slujitorii Sfintei Biserici, atunci el nu are scuză, ci se află tocmai în situația subliniată de Sfântul Ioan Gură de Aur în pasajul citat mai sus. Domnul nostru Iisus Hristos a explicat foarte bine fenomenul: “Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al său; dar pentru că nu sunteți din lume, LUMEA VĂ URĂȘTE”. Iar cu altă ocazie, Domnul a spus: “Cel ce Mă iubește pe Mine și pe voi vă va iubi; cel ce Mă urăște pe Mine și pe voi vă va urî”. ÎNCĂ NU AM POMENIT PÂNĂ AZI OM IUBITOR DE HRISTOS ȘI URÂTOR DE PREOȚI!

Dumnezeu să toarne în sufletele noastre “o măsură cu vârf” din harul Duhului Tatălui Ceresc, încălzindu-ne inimile ca să putem iubi Biserica și pe slujitorii ei, amin.

Preotul Sorin Croitoru de la Mantova (Italia)


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns