Acțiune fără precedent a românilor la Vârghiș, Covasna!

  De Sfânta Parascheva programul Acțiunii de la Vârghiș a fost publicat de Mihai Tîrnoveanu încă din data de 22 octombrie 2017, astfel: “Totul va începe cu o rugăciune în biserica ortodoxă martirizată din satul Doboșeni. Vom intra în Sfântul lăcaș fiecare cu câte o lumânare aprinsă în mâini, asezând mai apoi de-a dreapta si de-a stânga locului unde a fost Sfântul Altar o icoană cu Maica Domnului și una cu Sfinții Apostoli Petru și Pavel (hramul bisericii din Doboșeni). Ne continuăm drumul spre Vârghiș unde ne vom grupa în fața Crucii care însemnează locul în care a fost dărâmată biserica ortodoxă de trupele horthyste în toamna din 1940 pentru a începe ceremonia de comemorare a eroilor și martirilor urcați la Cer în credința ortodoxă. Cu Troița Românilor, Crucea de Altar si cu icoane în mâini, pornim într-o solemnitate și disciplină desăvârsită în procesiune religioasă spre Biserica Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil construită în anul 1807 și ocrotită de prigoană. Urcăm dealul spre biserică în cântecul clopotului care dă de veste zărilor că au venit români în sat. Intrăm în Sfânta Biserică pentru Rugăciune, dăruindu-i Sfinte Icoane și Crucea de Altar făurită de Maestrul Stefan Csukat. Se va instala și sfinți Troița Românilor făcută de vrednicul Ioan Ilie în curtea bisericii, în soclul pe care prietenii noștri din Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de Biruință, condusă de Dan Ciprian Grajdeanu l-au ridicat cu ajutorul lui Dumnezeu în cadrul activităților pregătitoare ale acestei acțiuni. Urmează slujba parastasului pentru ctitorii bisericilor din Doboșeni, Herculian, Vârghiș, Căpeni și pentru toți românii acestor meleaguri adormiți în credința ortodoxă. 

La casa parohială va avea loc mai apoi un program de cântece si poezii românești, până acum anunțându-și prezența tinerii din ASCOR coordonați de vrednicul părinte Costin Butnar, Florile Zagonului cu domnul Marin Bălăcean și Junii Covăsneni din Voinești Covasna. Asociatia GRIT condusă de doamna Florentina Teacă, Asociația Astra Despărțământul Covasna-Harghita cu vicepresedinte Maria Crețu-Graur și Fundația Mihai Viteazu condusă de doamna Maria Peligrad ne sunt parteneri de nădejde în tot ce facem. Bucatele surorilor noastre din Mărtănuș și Brețcu, Lacramioara Roman, Gheorghita Miron Maria și Badiu Iliana vor fi pentru toți creștinii ce ne vor însoți în acest drum. 

O Cruce și-un Steag Tricolor, mergem cu Dumnezeu înainte!
Aceasta acțiune poate fi sprijinită financiar prin orice contributie în contul BRD: RO 62BRDE080SV52855930800, Asociația Calea Neamului (pentru euro se adaugă la cont, SWIFT BRDEROBU și adresa băncii: Poienelor, nr.2, bl.211, Brașov)”


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns