Scriitoarea Magda Ursache face pledoarie pentru valorizarea martirilor din închisorile comuniste.

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet

  Trebuie spartă conspirația tăcerii printr-un program ferm pro-memoria elitelor morale, afirmă scriitoarea Magda Ursache în articolul „Sălciile de pe Aiudel” din revista Contemporanul.

  Scriitoarea acuză faptul că nu li respectă memoria martirilor din închisori „din teama că strigă la noi domnul Florian: Fasciștilor!, Legionarilor!, crezându‑se arbiter în așa‑zisul antisemitism al românilor și sprijinindu‑se pe aberanta Lege 217/2015, care a impus un fel de dictat ideologic cu rădăcină în proletcultism”. De asemenea, Magda Ursache  spune că urmașii  Marx „încearcă distrugerea din interior a istoriei, dar și a culturii noastre, cum au mai făcut‑o. Mumii proletcultiste ca Leonte Răutu ori Mișa Novicov, ca Galan, ca Titus Popovici ori ca Nina Cassian sunt scoase la vedere. Comuniștii au mai schimbat o dată, metodic, reperele noastre etice în „dușmani ai poporului muncitor”, ținta predilectă fiind valorile fundamentate religios. Istoria intenționează să‑și tragă secvența obsedantului deceniu la xerox?”.  Jertfa inutilă a celor căzuți nevinovați în 1989 se vede din atitudinea ostilă a autorităților față de investigarea crimelor comunismului: “La aşa revoluţie, aşa cercetare a crimelor comunismului. Marius Oprea a fost stopat în acţiunea de indicare a victimelor, fiind luat în râs că ar căuta „potcoave de cai morţi” (citiţi: cei asasinaţi). Istoricul Mihail Neamţu l‑a acuzat de necrofilie, gata să‑l trateze cu usturoi. Cine erau cei deranjaţi de săpăturile după osemintele victimelor decât torţionarii şi urmaşii lor? L‑au debarcat, ca să nu mai investigheze crime şi să depună sesizări penale. Dar poţi investiga crime fără a sesiza organele de cercetare penală?”  

  • În același stil – deloc tolerant – puteți citi articolul integral aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns