Cum să te superi pe bucuria unor astfel de oameni minunați?

  Domnul primar al municipiului Sfântu-Gheorghe și-a exprimat într-o conferință de presă regretele că a ”permis” amplasarea scenei folclorului românesc în centrul orașului, afirmând că programul desfășurat nu a fost compatibil cu acest gen de muzică și că Zilele Orașului nu sunt prilej de defilare cu drapele. 

Domnul primar este expert în folclor românesc? Știe mai bine decât coordonatorii ansamblurilor populare ce este sau nu, compatibil cu un spectacol de acest gen? Așteptăm o listă cu horele și cântecele incompatibile. Drapelele tricolore românești nu-și au locul de Zilele Orașului Sfântu-Gheorghe? Îi reamintim că Drapelul Național este simbolul Statului Român, în același timp și al eliberării orașului Sfântu-Gheorghe de sub ocupația horthystă, acesta fiind arborat de Armata Română în 1944 chiar pe turla Primăriei. Cum poți să ceri oamenilor să nu poarte steaguri tricolore de Zilele Orașului? Cum poți să ai pretenția de a decreta în care zile să se afișeze tricolorul și în care zile nu? Acest simbol nu este în fiecare zi un simbol? Să se dea o lege cu zilele în care nu avem voie să mergem cu steagurile statului român prin oraș. Păi dacă de zilele Brașovului, ale Galațiului, ale Craiovei sau Bacăului cetățenii pot purta steagurile țării fără să se mire nimeni, fără să fie considerați a fi ”provocatori”, în Sfântu-Gheorghe de ce ar fi altfel? De ce nu ne putem ”obișnui” cu normalitatea, de ce vedem lucrurile numai în paradigma autonomistă impusă de anumiți lideri politici? Trebuie cumva să ne încadrăm în aceasta? Să ținem tricolorul în buzunar și să-l scoatem de două, trei ori pe an, recunoscători fiind și atunci că ”avem voie”? 

Să cântăm mai încet și să jucăm mai restrâns, mai pe la margine, Centrul fiind ocupat, rezervat doar unora? 
L-aș întreba pe domnul primar de ce pe nepusă masă s-a decis ca programul folcloric de sâmbătă, tocmai când se anunțaseră că vor veni și români din alte locuri, să înceapă cu 30 de minute mai devreme în condițiile în care cu totul a durat o oră? Pentru ca oamenii care au venit de la sute de kilometri depărtare la ora anunțată în programul oficial să nu prindă decât jumătate de oră de spectacol? Să plece mai repede cu 30 de minute din Sfântu-Gheorghe și să stea atât de puțin în oraș? Asta mi-aduce aminte de Târgu-Secuiesc, 1 Decembrie 2017, când unii voiau ca Marșul Zilei Naționale să fie numai pe la periferia orașului, folosindu-se în acest sens de tot felul de strategii. Așa de bine au gândit-o, încât marșul s-a defășurat atât pe la periferie (căci a trebuit să le facem pe plac), cât și prin centrul orașului, așa cum ne propusesem noi, cu alte cuvinte, ne-au lungit practic fără să vrea traseul. De aceea sunt de părere ca domnul primar din Sfântu-Gheorghe să lase lucrurile să se desfășoare firesc, fără încrâncenări, să facă în continuare ”compromisuri” înțelepte, căci nimeni nu vrea conflict, cu toții dorim Pace. Nu suntem dispuși însă să facem niciun pas înapoi de la Normalitate, de la firescul lucrurilor, de a cânta și juca după cum știm noi și de a purta steagul tricolor al Statului Român oriunde și oricând. Orice piedică pusă în acest sens va avea un efect invers decât cel scontat, va amplifica determinarea noastră. Când interzici un Steag, vor răsări o sută, când sugrumi o Clipă, va răsări un Veac.

Doamne ajută!

Comentariile jignitoare la adresa etniei conlocuitoare sau a domnului primar vor fi șterse. Astfel de comentarii nu-și au locul și nu ne ajută cu nimic, dimpotrivă. Vă mulțumesc mult pentru Înțelegere!

Mihai Tîrnoveanu


2% din impozitul pe salariu

  • Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a activităților EEF, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?