EXTREMISM, OMENIE, DATORIE – Cazul Valea Uzului

  Întâmplările de la Cimitirul Militar de la Valea Uzului s-au transformat în mărturie. Mărturia extremismului şi a omeniei.

UDMR, care a acoperit mizerabila tentativă de crimă în masă a doi terorişti unguri, este acum foarte activă.
În 1994, când extremiştii unguri au smuls, sfărâmat și ars crucile ostaşilor români din acest cimitir UDMR a dormit pe ea. Nicio reacţie. Ca şi cum ar fi de partea teroriştilor care au săvârşit acel act.

Convenţia ONU pentru Prevenirea şi Pedepsirea Crimei de Genocid (Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide)*, din 11 Decembrie 1948, consideră că “atingerea gravă a integrităţii mentale [psihice n.n.] a unui grup de indivizi” constituie crimă de genocid – Art. II, lit. (b).

Distrugerea monumentelor funerare ale unei etnii se încadrează în această prevedere, constituind un atentat extrem de grav la stabilitatea psihică a membrilor unei comunităţi etnice.
În “cel mai bun caz”, se încadrează în infracţiunea de crimă împotriva umanităţii, ca formă de apartheid (cf. Convenţiei Internaţionale pentru Prevenirea şi Pedepsirea Crimei de Apartheid).

Actul din 1994 al extremiştilor maghiari se încadrează la Art. II, lit. (b) şi Art. III din Convenţia împotriva genocidului mai sus amintită. Şi la prevederile similare ale Convenţiei împotriva apartheidului.

Prin tăcerea sa aprobatoare faţă de acest act, transformată în ultimele săptămâni într-un sprijin activ, UDMR se arată a fi cel puţin complice la aceste infracţiuni împotriva umanităţii.
Este de observat că o structură a Guvernului României, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminărilor, se dovedeşte şi el complice la aceste infracţiuni. Atât prin faptul că deşi acţiunea din 1994 a fost cunoscută autorităţilor de stat şi publicului – prin materiale publicate în presă – nu a luat nicio măsură, deşi avea obligaţia să investigheze şi să acţioneze. Cât şi prin faptul că în ultimele zile sprijină direct, explicit şi total nemotivat legal extremismul maghiar. Vom vedea îndată despre ce este vorba.

A avut loc recent o amplasare a unor noi cruci pentru cei 149 de ostaşi români înmormântaţi în Cimitirul Militar de la Valea Uzului.
Cimitir. În care cimitir se află ostaşi sârbi, italieni, unguri, austrieci, germani, ruşi şi români. Amplasarea crucilor a fost realizată de autorităţile din Comuna Dărmăneşti. Pe teritoriul căreia, conform cărţii funciare, se află acest cimitir.

În paralel, autorităţile din Comuna Sânmărtin au amplasat o inscripţie ce îi prezintă, atenţie, pe TOŢI ostaşii din Cimitirul de la Valea Uzului drept… unguri! Autorităţile respective – evident, maghiare şi sprijinite de UDMR – declarând Cimitirul ca fiind sub administrarea lor. În temeiul unor documente vechi, în chip firesc surclasate de cele actuale.
Dar nu disputa teritorială contează aici, în realitate. Aceasta este nu doar un aspect secundar, ci mai ales o distragere de la problema reală.

Problema reală este purtarea faţă de ostaţii îngropaţi în Cimitirul Internaţional de la Valea Uzului.
Ostaşi din cel puţin şapte etnii. Cel puţin, pentru că două nume din cele 149 ale soldaţilor români par să aparţină unor evrei români prezenţi în Armata Română ca VOLUNTARI în vremea Primului război mondial (numele lor de familie fiind Leibovici şi Bimfeld). Ceea ce ridică la cel puţin OPT numărul etniilor reprezentate în acest cimitir.

Ei bine, dacă în 1994 extremiştii maghiari au profanat sistematic mormintele ostaşilor români – indiferent de etnia acestora -, în 2019 au trecut la declararea ca unguri a tuturor ostaşilor din acest cimitir. Iar după refacerea monumentelor funerare româneşti – adică a crucilor de mormânt pentru ostaşii români – extremiştii maghiari le-au profanat. Învelindu-le, ostentativ, în saci de gunoi!

Fotografiile, care au circulat în mass-media şi au fost aplaudate de extremismul maghiar, au provocat o mare traumă etnicilor români. Încă un act ce se încadrează la infracţiunile împotriva umanităţii descrise de convenţiile deja amintite!

Dându-se iar pe faţă ca organizaţie extremistă, UDMR nu a condamnat gestul inuman de profanare a crucilor româneşti; nu a condamnat nici gestul inuman de a-i declara pe sârbii, italienii, românii, austriecii, ruşii, germanii şi evreii din cimitir, “in corpore”, drept unguri.
Dimpotrivă, a luat apărarea acestor gesturi şi a încercat sistematic să distragă atenţia de la purtarea extremistă a unor etnici unguri – inclusiv ocupanţi ai unor funcţii publice.

Ultima săptămâna a adus noi gesturi lămuritoare.

Autorităţile Comunei Sânmărtin, sprijinite direct de UDMR, dar ŞI DE UNGARIA, au încercat să blocheze accesul altor etnici decât cei maghiari în Cimitirul Internaţional din Valea Uzului. Această infracţiune împotriva umanităţii în formă continuată este evidentă prin două acte oficiale ale amintitelor autorităţi şi aplicarea lor discriminatorie. Astfel, autorităţile Comunei Sânmărtin au afişat un program de vizită limitat la câteva ore pe săptămână – doar Duminica. Mai mult, au interzis în data de 23 Mai 2019, vreme de 30 de zile, orice vizitare a Cimitirului “cu excepţia acţiunilor de mentenanţă”. Deşi aceste două acte au fost atacate – ceea ce înseamnă că sunt suspendate până la soluţionarea cauzei – extremiştii maghiari au încercat să blocheze – cu lanţuri şi lacăte – accesul în Cimitir. Pretinzând, evident, că hotărârile sunt valide, cu toate că sunt în plin proces de contestare.

DAR, încălcându-şi propriile hotărâri şi declaraţii de valabilitate a acestora, aceleaşi autorităţi au permis accesul în Cimitir unor delegaţi din Ungaria – şi altor etnici maghiar veniţi NU pentru mentenanţă.

Discriminarea ETNICĂ practicată de aceşti etnici maghiari – întâmplător cu funcţii în aparatul de stat – este absolut clară şi incontestabilă. Au interzis – ilegal! – etnicilor români accesul în Cimitirul Internaţional, dar l-au permis etnicilor maghiari!

Evident, Consiliul Naţional pentru combaterea Discriminărilor NU A LUAT NICIO MĂSURĂ, NU A AVUT NICIO REACŢIE.

În data de 6 Iunie 2019, românii veniţi să comemoreze – de Ziua Eroilor! – pe eroii români de la Valea Uzului, au găsit drumul şi accesul în Cimitir blocate. Ilegal – a se vedea condiţiile legale pentru blocarea unui drum public şi a accesului în spaţii publice. Ilegal – pentru că, deşi nu se impunea acest gest, obţinuseră aprobarea autorităţilor locale ale Comunei Dărmăneşti. Aprobare să facă parastas pentru eroii români, să aducă flori TUTUROR ostaşilor din Cimitir etc. Gesturi simple, umane, pentru care într-o ţară normală nu e nevoie de aprobări speciale. Cetăţenii unguri şi cetăţenii români de etnie maghiară veniţi pe 5 Iunie 2019 în acelaşi loc, de pildă, nu au cerut şi nu au avut nicio aprobare. Deşi gestul lor – de a bloca un loc public, ba chiar şi un drum public – nu era nici uman, nici simplu, nici legal.

UDMR nu doar că nu a protestat faţă de abuzurile extremiştilor maghiari din Sânmărtin, Ungaria etc., ci a fost cel puţin complice la ele, dacă nu iniţiator. Autorităţile ungare s-au implicat şi ele direct în aceste evenimente, nu pentru a linişti etnicii maghiar extremişti, ci pentru a-i încuraja.

Intraţi în Cimitirul Internaţional din Valea Uzului, românii veniţi pe 6 Iunie 2019 au avut parte de o neaşteptată înseninare a cerului. Care le-a permis atât săvârşirea pomenirii eroilor români – cu parastas şi cântări patriotice – dar şi REPLICA la extremismul maghiar: au pus flori şi au aprins lumânări pentru toţi – TOŢI! – ostaşii din Cimitir. Inclusiv pentru ostaşii unguri!

Firesc, veţi spune. Pentru că sunteţi oameni de omenie. O calitate esenţială pentru pacea lumii.
Omenia românească, replică din nou la extremismul maghiar.

UDMR şi CNCD au reacţionat faţă de acest gest atât de frumos, atât de îndemnător la pace şi bună înţelegere… tot extremist. Au minţit că românii ar fi distrus cruci şi săvârşit alte asemenea gesturi – minciuni dovedite ca atare de filmările, fotografiile şi mărturiile de la faţa locului. Şi, aberant şi discriminatoriu, au cerut “pedepsirea” lor!

Cred că este timpul ca Statul Român să

1. Revizuiască alcătuirea – şi eventual existenţa parazitară – a CNCD.
2. Depună plângerile necesare, atât către organele UE, cât şi către ONU şi celelalte autorităţi internaţionale, pentru acţiunile extremiste, pentru crimele împotriva umanităţii în care au fost şi sunt implicate, prin fapt, complicitate sau instigare, Ungaria şi UDMR.
3. Să ia măsurile necesare pentru a bloca acţiunile extremismului maghiar.

Iar cei care suntem creştini, să ne rugăm să-i lumineze Dumnezeu. Şi pe extremiştii maghiari, ca să (re)vină la omenie, şi pe cei din autorităţile centrale, ca să-şi facă treaba. Şi să ne lumineze şi pe noi, ca să ne facem datoria faţă de Dumnezeu şi Neamul Românesc.

Pr. Dr. Mihai-Andrei Aldea


* Traducerea comună în română, puţin ciudată, este “Convenţia pentru Prevenirea şi Reprimarea [??? n.n.] Genocidului”


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?