Nu ne lăsăm

  Nu ne lăsăm, mergem cu Dumnezeu înainte! Liderii UDMR din jud. Covasna cer anchetarea românilor care au protestat de 1 Decembrie în holul Teatrului ,,Andrei Mureșanu” din Sfântu-Gheorghe față de piesa ,,Nu chiar 1918” (autor Szekely Csaba), pusă în scenă în mod sfidător chiar de 1 Decembrie, comedia scriitorului maghiar fiind considerată de noi, batjocoritoare la adresa Zilei Naționale. Primăria Sfântu-Gheorghe anunță acest lucru printr-un comunicat semnat de primarul Antal Arpad iar președintele Consiliului Județean Tamas Sandor se declară la rândul lui pe deplin solidar cu conducerea teatrului mai sus amintit.

Voi reda în comentariile postării ambele luări de poziție ale celor doi lideri autonomiști, membri de frunte ai UDMR. Ce-i deranjează cel mai tare pe domnii Arpad și Tamas? Prezența pe “moșia” lor a românilor din celelalte județe ale țării, această prezență fiind o “catastrofă” nu numai pentru ei, ci și pentru alți reprezentanți ai UDMR din Covasna si Harghita, amintind în acest sens și opoziția de anul trecut a primarului din Târgu-Secuiesc față de venirea românilor din mai multe colțuri ale țării pentru a sărbători Ziua Națională pe aceste meleaguri ale Patriei.

Acești domni care probabil se visează grofi au crezut până de curând, că sunt pe cale să rezolve ,,problema românească,, raportându-se strict la românii din cele două județe care așa cum știm cu toții sunt în minoritate numerică, bazându-se în același timp pe negocierile ticăloase cu partidele politice. Dar ce să vezi… în Covasna și Harghita vin din ce în ce mai des și din ce în ce mai mulți, români din alte colțuri ale țării; și culmea, nu vin în postura de turiști la nu știu ce festival de cârnați sau kurtosi kolacs, ci pentru a afirma Identitatea Românească, pentru a-i întări pe frații lor de sânge și credință, pentru a protesta atunci când este nevoie față de nedreptățile și sfidările conducătorilor maghiari și ale celor ce se află în subordinea lor. Primarul din Sfântu-Gheorghe se arată deranjat de faptul că un grup de români a cântat de 1 Decembrie în foaierul Teatrului ,,Andrei Mureșanu” Imnul Național!?

Cât tupeu trebuie să ai să cânți Imnul și alte cântece patriotice de Ziua Națională? Dar cât tupeu trebuie să ai domnule primar să umpli orașul românesc Sfântu-Gheorghe de steagurile Ungariei, de simbolurile unui stat străin?

Cât tupeu trebuie să ai ca de Zilele Sfântu-Gheorghe să muți din centru la periferie scena comunității românești pe care ar fi urmat să evolueze copiii românilor din oraș și împrejurimi? Câtă îndrăzneală vă trebuie să interziceți arborarea permanentă a Steagului Tricolor pe turla Primăriei, acolo unde a fost suit de Glorioasa Armată Română în 1944? În general, cât tupeu vă trebuie vouă, domnilor Arpad și Tamas, să militați deschis pentru ruperea teritorială a Statului Român? Să invitați aici, la noi în țară, oficialități ale statului maghiar care să “descalece” sfidător pe pământul sfințit de sângele eroilor români?

Iar acum, tot voi, cereți anchetarea unor români care refuză să înghită umilință de Ziua lor Națională? A unor români care nu se pleacă în fața voastră? Spuneți că v-am creat disconfort? Probabil nu sunteți obișnuiți să ne vedeți mulți la un loc… vă sfătuiesc să vă obișnuiți.

Sunteți în schimb obișnuiți să vă tot plângeți prin toată Europa din postura de false victime că nu aveți drepturi și libertăți, aruncând sistematic cu noroi în această Țară care v-a dat tot ce v-ați dorit… când vorbiți de drepturile voastre, priviți însă dacă aveți cu adevărat îndrăzneală, în ochii acelor români din Covasna și Harghita care nu mai știu să vorbească românește de câte “drepturi” le-ați dat voi lor! Mergeți, voi, lideri ai maghiarilor, și savurați-vă “victoria” la Doboșeni și Herculian, acolo unde nu a mai rămas nici măcar un singur român nemaghiarizat complet, sau priviți-l în ochi pe ultimul român din Vârghiș ce cu greu își mai aduce aminte de numele lui românesc; atunci să vorbiți de drepturi și de disconfortul creat de un grup de oameni înveșmântați în straie Naționale care de 1 Decembrie au spus răspicat, tuturor celor care încă nu au înțeles: ,,Avem o Țară”. Obișnuiți-vă cu Ea !

Mihai Tîrnoveanu


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?