Povești cu tâlc din Marele Război (VII). Minarea podului de la Jiu

Soldați la Podul Jiului / magazincritic.ro

La mai bine de două săptămâni de la capitularea Germaniei (11 noiembrie 1918) prin orașul Târgu Jiu circulau fel de fel de zvonuri, care de care mai pline de suspans.
Unul dintre acestea susținea – nici mai mult nici mai puțin – că importante edificii publice din oraș, între care se remarcă și podul de peste Jiu, ar fi fost minate de către fostele armate germane și austro-ungare de ocupație.
În acest context, autoritățile locale, prin vocea primarului Bălănescu, au asigurat populația că a fost anunțată „Comisiunea de control franco-română”. Ba chiar mai mult, populația era îndemnată să stea „liniștită și să nu dea crezare unor astfel de zvonuri”.
În sprijinul acestui argument s-a emis și un comunicat care deconspira faptul că „orice încercare de acest fel, conform condițiunilor armistițiului, va fi pedepsită cu 500.000.000 mărci germane”.
Documentele vremii nu au înregistrat înfăptuirea unor astfel de evenimente regretabile. Din fericire! Rămâne însă, hipnoza și panica promovată de fostele armate de ocupație dornice de a menține tensiunea în rândul populației civile.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns