Povești cu tâlc din Marele Război (VIII). Pe urmele unor fotografii cu Eroina de la Jiu

Cu ocazia „serbărilor aducerii rămășițelor” Eroinei de la Jiu, din orașul Focșani (1921), s-au făcut o serie de fotografii cu diverse notabilități locale, dar și gorjene participante la acest eveniment. Fotografiile sunt opera artistului-fotograf Franz X. Koroschetz, proprietarul „Atelierului Foto Electric” situat în Focșani, Bulevardul P.P. Carp, No. 19.
Din corespondența artistului cu Primăria orașului Târgu Jiu reiese că s-au făcut mai multe instantanee cu interiorul bisericii, catafalcul, garda de onoare cu drapelul în fața bisericii, coșciugul pe afet, coșciugul în vagonul mortuar etc.
A fost o negociere între reprezentanții municipalității și artist pe tema achiziționării acestor fotografii al căror preț oscila, în funcție și de dimensiuni, între 80-220 lei. În cele din urmă, din „beneficiul vânzărei bumbacului”, Primăria a destinat suma de 2040 lei pentru plata achiziționării „tablourilor de la serbările aducerei rămășițelor pământești ale Eroinei Fecioare”.
Ne-a plăcut însă, foarte mult, motivul invocat de autoritățile târgujiene pentru achiziționarea tablourilor – aici și trebuie descifrat tâlcul acestei povești – care au înțeles măreția momentului și nu au ezitat, spre lauda lor, ca „aceste fotografii reconstituind fapte istorice în ce privește pe Eroina Fecioară Ecaterina Teodoroiu și fiind nevoie, fie a le expune în sala Primăriei, fie în viitorul cavou în care se vor aduce glorioasele rămășițe ale Eroinei” să fie cumpărate.
Ne-am pus și noi întrebarea, probabil ca și cei mai mulți dintre D-voastră, mai există oare aceste fotografii? Ar fi extraordinar dacă într-o bună zi cineva le-ar expune. Dar cine știe, speranța este visul omului treaz!

Gabriel Sarcină


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns