Povești cu tâlc din Marele Război (X). Moș Geică din Urdarii Gorjului

Mausoleul din Mărăsești / magazincritic.ro

Poate unii dintre noi își mai amintesc despre Mihai Geică (foto) din fosta comună Urdari de Jos, județul Gorj. A fost unul dintre rezerviștii („tătucii”, așa cum erau ironizați de cei mai tineri) trecuți de prima tinerețe care s-au înrolat și au luptat ca voluntari în Marele Război.
După propriile declarații nu l-a chemat nimeni la mobilizarea din 14/15 August 1916, ci a venit din proprie inițiativă, fiind înrolat în Regimentul 80 Infanterie. A venit singur așa cum a procedat și „bietu tată-meu care a luptat cu slugerul Tudor Vladimirescu”.
Contingentele mai tinere se uitau cu uimire la Moș Geică, cel care „îmbrăcat în straiele lui gorjenești (…) vorbea cu înțelepciunea bătrânilor încercați în lupte”.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare şi în aer liber


Documentele ne arată că „moșneagul a luptat cât zece tineri în frumoasele lui straie oltenești și de sub înalta-i frunte îi sclipeau ochii ca jăratecul, atât erau de pironiți cu ură în rândurile dușmanului”.
Cei care l-au cunoscut mai spuneau că în timpul luptelor la care a participat căuta, printre „căștile nemțești și șepcile cafenii cu cozoroace scurte ale bulgarilor, un cap de ungur cu panaș de cocoș așa cum văzuse el în scocul Jiului” la grănicerii ce păzeau poalele muntelui Oslea.
Asemenea altor eroi, cunoscuți sau mai puțin cunoscuți, din Marele Război și Moș Geică a sfârșit glorios, sub gloanțele unei mitraliere, în luptele de la Turtucaia din 23 August 1916.
Comportamentul lui Moș Geică însă, trebuie să fie pildă pentru noi toți: și-a sacrificat familia („femeie tânără și copii mici”, deoarece se însurase mai târziu) și avutul pentru țara sa.
Parcă este mai actuală ca oricând zicala marelui N. Iorga: „Suflați colbul de pe cronici și faceți să renască virtuțile bătrânilor de atunci în sufletul tinerilor de azi”!

Gabriel Sarcină


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns