Povești cu tâlc din Marele Război (XI). Legende cu învățătorul-erou Victor Popescu

Mausoleul din Mărăsești / magazincritic.ro

Personaj de legendă învățătorul Victor D. Popescu (1880-1970) s-a născut în Valea cu Apă, azi comuna Fărcășești din județul Gorj. Ca mai toți colegii săi învățători a fost mobilizat în Marele Război în 14/15 August 1916.
Ceea ce îl detașează față de toți ceilalți este faptul că a rămas în spatele frontului unde a organizat o ceată de partizani care a cauzat numeroase probleme autorităților germane și austro-ungare de ocupație. Pe seama sa au circulat însă mai multe legende, care mai de care mai fascinante. Redăm și noi una dintre acestea.
Se spune că într-una din zile, eroul nostru s-ar fi oprit în satul Meriș (jud. Mehedinți), pe Motru. Liniștit mânca dintr-o strachină lapte cu mămăligă lângă o casă aflată în imediata apropiere a șoselei naționale. La puțin timp și-a făcut apariția un escadron inamic de husari (ostași din cavaleria maghiară). Conducătorul acestora, un locotenent, văzând pe tânărul preot care mânca liniștit îl întreabă dacă nu l-a văzut pe banditul Victor Popescu. Plin de surâs preotul îi răspunde că nu, ba chiar mai mult îl invită pe ofițer să prânzească împreună. Acesta este de acord, înfulecă repede și pleacă în grabă mare. Când ajunge la Broșteni unde administratorul de plasă aștepta să vadă eroul în lanțuri, ofițerul ungur constată că îi lipsește revolverul, iar în locul acestuia găsește o carte de vizită cu următorul înscris: „Locot. Victor Popescu” (!).
P.S.: prin căutările noastre din arhivele Gorjului nu am găsit niciun document care să legitimeze această legendă fabuloasă. Așteptăm însă cu nerăbdare lucrarea colegului nostru, distinsul profesor Dumitru Cauc, cel care are în lucru o cercetare mai amplă despre Victor Popescu. Poate Domnia Sa o să facă puțină lumină în această poveste, dar și în altele.

Gabriel Sarcină


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns