Povești cu tâlc din Marele Război (XII). Școala de economie casnică din Târgu Cărbunești
În primăvara anului 1917 autoritățile locale românești au intervenit pentru redeschiderea Școlilor primare din orașul Târgu Jiu, dar și din întregul județ. În acest context, primarul Bălănescu a solicitat autorităților germane de ocupație „a da aprobare de funcționare și Școalei de economie casnică din Târgu Cărbunești”.
Profitând de o conjunctură favorabilă – Komandatura Etapei Cărbunești tocmai ce ocupase localul acestei școli – edilul târgujian nu a ezitat a interveni pe lângă germani de a se pune în acord cu „cererea D-nei Directoare ca școala să fie mutată la Târgu Jiu”.
Același edil argumenta în acest sens că Primăria se obliga să-i acorde și localul necesar. Ba mai mult, dacă se deschidea această școală la Târgu Jiu – unde este centrul județului – părinților le va fi mai ușor. Totodată, în perspectiva deschiderii unor ospătării populare și cantine școlare pentru populația săracă absolventele acestei școli ar putea deservi acolo.
Tenacitatea primarului Bălănescu merită apreciată încă odată. Gestul său nu a fost singular. Alte surse istorice ne arată că și Sevastia Vasilescu, directoarea Școlii profesionale de fete din Târgu Jiu, s-a zbătut foarte mult pentru a obține aprobările necesare funcționării aceste unități școlare.
Gabriel Sarcină
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook