Povești cu tâlc din Marele Război (XIII). Eroul Nicolae Pătrășcoiu și Școala din satul Arsuri

Soldați la Podul Jiului / magazincritic.ro

Gorjul a dat în Marele Război mulți eroi. Dacă ar fi să amintim câțiva dintre aceștia la loc de frunte ar trebui trecută Ecaterina Teodoroiu. Ar urma apoi Vasile Craiu, Victor D. Popescu și Ioan C. Popilian, fiecare cu propriile lor merite.

În povestea de astăzi ne-am propus să comemorăm un alt tip de erou gorjean. Este vorba despre căpitanul Nicolae Pătrășcoiu (în timpul Primului Război Mondial avea gradul de sublocotenent), rămas în conștiința publicului larg pentru capturarea a „două baterii de obuziere de 105 mm de la Regimentul 21 Artilerie bavarez”, chiar din centrul satului natal Arsuri, azi com. Schela (jud. Gorj), din luna octombrie 1916.

Nu dorim a relua această bravă faptă de arme. Este binecunoscută. Dar, trebuie să știți că după încheierea Marelui Război, Nic. Pătrășcoiu a luat decizia ca în locația unde a capturat tunurile să ridice un local de școală: două săli de clasă, locuința dascălului, biblioteca, sala de lectură și o baie populară. Costurile estimate fiind destul de ridicate (130.000 lei) a lansat pretutindeni liste de subscripție, sumele strânse fiind depozitate la B.N.R. – Tg. Jiu. La noua școală urmau să învețe copii din Schela, Horezu și Pajiștile.
Temerarul căpitan a găsit și un teren – „un loc admirabil ca centru de circumscripție școlară” – așa cum declara chiar Domnia Sa. Surprinzător, sau poate nu, proprietarul acelui loc – un anume N.D. Lupescu – nu a mai dorit nici în ruptul capului să-l cedeze deoarece și-a dat seama de importanța proprietății sale. Nu s-a învoit nici măcar să accepte un schimb sau să-l vândă.

Reacția autorităților a fost promptă (deci se poate!). S-a decis constituirea unei comisii (prefectul jud. Gorj, medicul județului, inginerul șef, revizorul școlar). Această comisie trebuia fie să-l convingă pe proprietar să cedeze locul, fie să declare terenul „istoric și expropriat pentru utilitate publică”.
Nu trebuie să uităm că faptele de bravură se fac cu precădere în timpul războaielor, dar se pot face și în vremuri de pace. Nicolae Pătrășcoiu a înțeles acest lucru mai bine ca nimeni altul. Tocmai de aceea pomenim și noi faptele sale la puțin timp de la încheierea primului centenar al României Mari. Onoare și respect!

Gabriel Sarcină


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook



Lasă un răspuns