Povești cu tâlc din Marele Război (XV).

Remember Paul Panțu

Sublocotenentul Paul Panțu, fost în Regimentul 58 Infanterie Gorj, a fost primul ofițer român care „s-a jertfit pe altarul patriei în Marele Răsboiu al Întregirei Neamului”. Era comandantul unei secții de mitraliere și a murit în luptele de la Pasul Surduc (Valea Jiului), la 15 august 1916, „în prima zi a trecerii Carpaților”. Faptele sale – asemeni atâtor eroi gorjeni, dar și din întreaga Românie Mare – au umplut paginile de glorie ale neamului românesc de pretutindeni.
Povestea noastră de astăzi nu și-a propus să elogieze sacrificiul bravului ofițer român, ci doar un eveniment postbelic organizat în onoarea acestuia. Este vorba despre ridicarea și sfințirea unei frumoase cruci de piatră în ziua de 14 iunie 1925, într-un cimitir din orașul Petroșani.
Cu un an înainte, grație străduințelor lui Jean Bărbulescu, Comitetul local petroșănean a dat unei străzi numele eroului nostru. În același timp „un comitet de inițiativă coordonat de același Jean Bărbulescu a decis să ridice și o cruce în progradia din Petroșani unde eroul își odihnește veacul (…) sub o salcie plângătoare”.
Dacă crucea a fost opera sculptorului Ispășescu din Târgu Jiu, piesele din bronz au fost executate de prof. Schmidt din București. Întreg ansamblul monumental a fost ridicat prin subscripție publică.
Au fost prezenți membrii familiei, ofițeri ai Regimentului 18 Gorj, autorități locale, dar și delegați ai Prefecturii județului Gorj și ai Primăriei orașului Târgu Jiu. Slujba religioasă a fost oficiată de părintele Duma care a prezentat și un scurt istoric al luptelor din anul 1916 de la Petroșani. A cântat muzica „Societății Minelor Petroșani”, concomitent cu depunerea unei „coroane de flori din parte ofițerilor Regimentul 18 Gorj contopit cu Regimentul 58 Infanterie”.
La final a luat cuvântul și Jean Bărbulescu, cunoscut gazetar de pe meleagurile Gorjului, dar și un bun prieten cu eroul Panțu.

Gabriel Sarcină


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns