24 ianuarie, Sfântu-Gheorghe, în fața Statuii lui Mihai Viteazul.

De Ziua Unirii Principatelor Române se unesc în Curbura Arcului Intracarpatic cele mai vechi obiceiuri din Moldova și Țara Românească, Jocul Ursului de la Dărmănești jud.Bacău și Călușul Oltenesc din Țara Românească, interpretat de Ansamblul Poienița din Brașov. Ce poate fi mai frumos decât această Unitate a Tradițiilor Naționale Milenare? Acesta este Sensul. Veți observa cu siguranță multe asemănări între Jocul Ursului și cel al Călușarilor, ambele trăgându-se din străvechile obiceiuri ale dacilor. Marea Datină este aceeași, românească, Ea s-a născut pe acest pământ odată cu lumea, prin Voia lui Dumnezeu.


Manifestările organizate de Prefectura Covasna încep la ora 12 cu ceremonial militar, mesajul Instituției Prefectului și depunerea coroanelor de flori. Începând cu ora 13 are loc programul cultural care include cele două Tradiții mai sus menționate, precum și minunatele cântece ale Corului Voievozii Munților din Vâlcele condus de Părintele Vasile Antonie Tămaș și ale Anei Săndulea din Voinești Covasna.
Oameni buni, va fi o manifestare inedită și spectaculoasă în același timp, prin frumusețe și încărcătura simbolică deosebită.
Doamne ajută!


Mihai Sorin Tîrnoveanu


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?