Valea Uzului, cu tot ce înseamnă ea, este un simbol românesc, de Jertfă în Istorie, de păstrare a Tradițiilor românești, de reafirmare a Demnității Naționale.

Mi-am asumat răspunderea în fața autorităților pentru bunul mers al prezenței Urșilor din Dărmănești, Bacău, la Sfântu-Gheorghe, având încredere în Omenii-Urs de pe Valea Uzului. Dumnezeu ne-a ajutat. Frumusețea desfășurării acestei puteri românești în Covasna nu a fost umbrită de nici cel mai mic incident. Iubim Pacea la fel de mult ca Demnitatea Națională. Primarul orașului Dărmănești Constantin Toma și căpitanii Cetelor de Urși aflați în fruntea celor 150 de strașnici moldoveni au dovedit acest lucru. Încă odată.

Observ cu o uimire deplină cum se vorbește uneori despre Valea Uzului în șoaptă, ca despre ceva negativ, să nu ne asociem, să nu provocăm, să nu facem, să nu dregem… dar de ce să nu ne asociem? Oameni buni, ce înseamnă Valea Uzului? Înseamnă cumva propaganda iredentistă maghiară care are drept obiectiv general ștergerea oricăror urme românești de pe teritoriul pe care ea, propaganda, îl consideră ca fiind al fostului imperiu austro-ungar? Nu, Valea Uzului reprezintă un loc în care militarii Armatei Române și-au dat viața pentru România, un loc în care Armata Română a înființat un Cimitir pentru toți cei care-au căzut în luptele de pe Valea Uzului în Primul Război Mondial. Valea Uzului este locul în care maghiarii extremiști au desființat prin profanare caracterul internațional al acestui cimitir, în 1994. Valea Uzului este locul în care primarul din Dărmănești a restabilit acel caracter INIȚIAL al Cimitirului Internațional, punând acolo Cruci și pentru militarii români împreună cu un monument pentru TOȚI cei căzuți. Ce rău a făcut omul acesta? Valea Uzului este afirmarea Demnității românești prin cei peste 5000 de români prezenți acolo de Ziua Eroilor pe 6 iunie la o manifestație perfect legală. 5000 de români din toate colțurile Țării care nu s-au atins de niciun fir de păr de pe capul celor 200 de maghiari care prin președinții consiliilor județene Covasna și Harghita au organizat o contramanifestație ilegală, blocând accesul în Cimitir cu lanțuri și lacăte, de parcă locul respectiv ar fi fost proprietatea lor privată. Ei, șefii UDMR, cei care au încercat să blocheze Parastasul Ortodox pentru EROI și depunerea unor coroane de flori la Crucile celor adormiți, au dat drumul mai apoi la propaganda deșănțată de victimizare. Au rupt câteva crăci dintr-un copac, le-au pus în formă de cruce și le-au sprijinit de cele 52 de cruci ale militarilor români, fotografiindu-le apoi căzute la pământ. La fel cum au pozat în 1990 la Târgu Mureș haina verde de pe Mihăilă Cofariu, care a fost prezentat ca fiind un ungur bătut de români; n-am învățat nimic din chestia sta? Cele 600 de cruci ale soldaților austro-maghiari, puse ilegal în 1994 bineînțeles că erau intacte, ba mai mult românii prezenți pe 6 iunie au aprins lumânări și la ele. Cei 200 de unguri care au blocat accesul în Cimitir au plecat fără ca cei 5000 de români să le facă absolut nimic. Se vede foarte clar pe imaginile filmate. Tamas Sandor nu se vede, se pare ca a plecat primul, dar domnul Borboly, președintele Consiliului Județean Harghita, principalul organizator al contramanifestației și vector direct de propagandă, se vede foarte clar cum pleacă fără niciun incident, ba mai mult, se pare ca mai schimbă și câteva cuvinte cu oamenii de acolo, fără ca nimeni să-i facă nici cel mai mic rău. Așadar de ce cădem unii dintre noi în capcana propagandei maghiare dirijată de la Budapesta, cu sprijinul atât de vădit al Moscovei? De ce ne tăiem singuri craca de sub picioare?

Oameni buni, Valea Uzului, cu tot ce înseamnă ea, este un simbol românesc, de Jertfă în Istorie, de păstrare a Tradițiilor românești, de reafirmare a Demnității Naționale. Mii de români din întreaga Țară, se identifică cu acest Simbol. De Ziua Armatei am fost din nou acolo. Nu am învelit cu pungi negre cele 600 de cruci ale armatei austro-ungare, ci am mers acolo cu Torțele arzânde în inimi și în noapte pentru românii din Moldova, Țara Românească și Ardeal care-au vărsat ,,tone de sânge” pentru România. Recunoașteți citatul? Aparține unui General al Armatei Române. Are 96 de ani, este Veteran, dar luptă și acum pentru Țara lui. Se numeste Radu Theodoru și spune că oriunde am săpa pe acest Teritoriu al bunicilor și străbunicilor noștri, vom da de osemintele lor, oseminte care împreună cu tonele de sânge vărsat, au clădit o Țară și un Neam.
Fiți mândri de asta.
Doamne ajută!


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?