Cursele spre Germania, RELUATE. A doua zi de HAOS pe aeroporturile din țară.

Municipiul Cluj Napoca

Sute de români au fost blocați la sol, vineri, de noua ordonanță militară. Aproximativ 600 de români au așteptat astăzi mai multe ore pe aeroporturile din țară. După blocarea la sol a avioanelor pe Aeroportul din Cluj-Napoca, au fost autorizate în final cele șase curse de vineri către Germania. Și de la Sibiu pleacă două curse tot vineri. În schimb, la Iași, au fost ANULATE mai multe curse spre Germania, programate pentru vineri și sâmbătă. 

UNDĂ VERDE pentru cursele din Cluj-Napoca spre Germania

Au fost sute de oameni pe Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca, însă zborurile nu erau autorizate. Inițial ,cele sase avioane au fost oprite la sol. Acordul de zbor a fost primit, iar cele 6 avioane vor pleca azi spre Germania. Primul avion a decolat în jurul orei 12.30 spre Germania.O parte dintre muncitori au ajuns în dimineața zilei de vineri pe Aeroportul din Cluj-Napoca, iar o parte au fost opriţi la intrarea în judeţ. S-au făcut verificări pentru a vedea dacă cursele sunt aprobate de Ministerul Transporturilor. Aproximativ 600 de români voiau să ajungă şi astăzi la munci agricole în Germania, potrivit realitateadecluj.net. Primul avion trebuia să decoleze la ora 12.00.

Prefectul de CLuj a explicat măsurile luate pentru repectarea distanțării sociale până la primirea autorizării de zbor.

„Avem un dispozitiv impresionant de forte de ordine aici. În privinta celorlalte persoane care trebuie să ajumgă la aeroport, in acest moment am luat masura opririi lor in filtre la intrarea in judet pana cand avem noi dispozitii. Ei sunt la distante de 2 metri unul de celalalt , sunt cordoane de jandarmi printre ei,  exista si bariere fizice care ii tin la distanta regulamentara, deci din punctul acesta de vedere lucrurile sunt sub control. Informația inf cu privire la lipsa autorizarii de zbor am primit-o in aceasta dimineata, cand oameni erau deja veniti in aeroport. În acest moment am fost informati ca nu exista autorizare de zbor, astfel că raman in asteptare”, a declarat, vineri, prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, la Realitatea PLUS. Două zboruri charter sunt programate, vineri, spre Germania, de pe Aeroportul Internațional din Sibiu (AIS), anunță realitateadesibiu.net.

Este vorba de 339 de oameni care pleacă în Baden-Baden, în vestul Germaniei, în după-amiaza de vineri. Potrivit Alexandrei Păcurar, purtătorul de cuvânt al AIS, capacitatea totală a curselor este de 339 de locuri: „avem programate două zboruri charter spre Germania astăzi (vineri, 10 aprilie – n.red.), unul operat cu o aeronavă cu capacitate de 189 locuri și celălalt cu o capacitate de 150 locuri”.

„Cele două zboruri programate astăzi din Aeroportul International Sibiu spre Baden-Baden, Germania, vor fi efectuate. Primul zbor se va efectua la ora 15.00, având la bord un număr de 185 de pasageri. Al doilea zbor se va efectua la ora 18.00, având la bord un număr de 95 de pasageri”, a explicat Andreea Ștefan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu, potrivit realitateadesibiu.net.

Cursele de la Iași către Germania, de vineri și sâmbătă, cu muncitorii sezonieri, ANULATE

Și la Iași au așteptat sute de oameni să plece la muncile sezoniere în Germania. Cursele programate pentru orele 13.00 și 13.130 au fost anulate.  Mare parte din oameni au fost dusi acasa, informeaza Realitatea PLUS. Zeci de forțe de ordine au asigurat respectarea măsurilor de distanțare socială pe aeroportul din Iași.

Directorul Aeroportului Internaţional Iaşi, Cătălin Bulgariu, a declarat, pentru Agerpres, că au fost anulate cursele charter care urmau să transporte, în cursul zilei de vineri, muncitori sezonieri spre Germania. El a spus că aceste curse trebuiau efectuate în cursul zilei de joi, acestea fiind replanificate. Alte curse care urmau a fi efectuate în cursul zilei de sâmbătă au fost și acestea anulate.

Prima aeronavă trebuia să decoleze la ora 13.00, spre Baden-Baden, iar cel de-al doilea zbor, care avea destinaţia Nuremberg, trebuia să decoleze la ora 13.30.

Directorul aeroportului din Iași a declarat că așteaptă publicarea în Monitorul Oficial a unui ordin de ministru prin care se suspendă zborurile charter de astăzi (vineri – n.red.). „A intrat în vigoare ordonanţa militară prin care se vorbeşte despre aprobarea curselor aeriene cu 48 de ore înainte de către statul român, ceea ce face ca astăzi (vineri – n.red.) şi mâine (sâmbătă – n.red.) să nu existe zboruri. Din acest punct de vedere, zborurile de la ora 13.00 au fost anulate. În acest moment încercăm să discutăm cu firmele de recrutare care să preia oamenii şi să îi ducă înapoi acasă, pentru că nu va fi niciun zbor astăzi (vineri – n.red.)”, a explicat Cătălin Bulgariu.

Măsura survine după ce, în cursul zilei de joi, pe Aeroportul din Cluj s-au aflat peste 2.000 de persoane care au aşteptat, la mică distanţă unele de altele, să se îmbarce în aeronave spre Germania, unde urmau să lucreze ca sezonieri. 

Pe Aeroportul din Cluj-Napoca a fost o aglomerație de nedescris în plină epidemie de coronavirus. Aproape 2.000 de români au plecat joi de pe Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca pentru a pleca în Germania, la munci agricole, cu mai multe zboruri de tip charter.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns