SĂ FACEM BISERICI DIN SUFLETELE NOASTRE!

Am deschis internetul și am văzut în postările de pe Facebook că încă se simte tristețea oamenilor pentru că anul acesta Învierea “nu a mai fost ca în ceilalți ani..” Așa este, într-adevăr. Au lăcrimat sufletele noastre, dar să ne gândim la începuturile Sfintei Biserici, când creștinii își practicau cultul lor religios prin case private și prin catacombe..

Pentru ei fericirea venea numai din harul Duhului Sfânt, căci pe atunci nu se făceau slujbele fastuoase cu care suntem noi obișnuiți. Se simțea însă mult mai intens decât acum prezența nevăzută a Dumnezeirii în mijlocul obștii creștine. Dacă nu știați, aflați că la mesele lor Sfinții Apostoli nu ocupau niciodată locul din capătul mesei, pentru că știau că acolo ședea nevăzut Domnul Hristos! De asemenea se zice că la începutul meselor lor creștinii vărsau întotdeauna pe jos puțin vin dintr-un pahar, în cinstea lui Hristos Cel prezent în mod nevăzut! Anii au trecut, Biserica a înflorit, a apărut lăcașul de cult special destinat lui Dumnezeu (“Casa Tatălui Meu casă de rugăciune se va numi”, zicea Hristos), iar centrul de greutate al vieții religioase s-a mutat din sfera privată în sfera publică, în sfânta biserică. Totuși a început să se piardă tocmai acea simplitate a creștinilor de la începuturi, acea acceptare a prezenței nevăzute a lui Dumnezeu, chiar și în casa Lui! De câte ori nu vedeam lumea vorbind cu nepăsare în sfintele biserici, chiar atunci când preotul ținea Sfântul Potir înaintea enoriașilor?.. Așa ceva nu s-ar fi conceput în primele secole creștine! Și iată că Dumnezeu vrea să-Și recupereze ceea ce Îi aparține Lui de drept, vrea acea evlavie curată a noastră, pe care nu o mai avem. Am construit biserici, le-am poleit cu aur, le-am înveșmântat în mătăsuri și în catifele, le-am acoperit cu covoare persiane, dar L-am izgonit pe Dumnezeu din sufletele noastre! Eu simt că Dumnezeu este dispus să renunțe la toate aceste minunății ale arhitecturii, numai să fie reprimit în templul Său cel iubit, adică în inima noastră! Dragii mei, va trebui să învățăm adevărata evlavie, va trebui să ne adaptăm vremurilor. Să facem biserici din sufletele noastre! Hristos a înviat!

Părintele Sorin Croitoru


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns