Povești cu tâlc din Marele Război (XL). Uite, Craiu!

Într-o zi de vineri, 24 August 2018, chiar în anul primului centenar al României Mari, am participat la manifestările din Orașul Eroilor (Târgu Jiu) legate de glorificarea unuia dintre „aviatorii de elită ai Armatei Române”. Da, ați intuit bine! Este vorba despre Eroul Căpitan Aviator Vasile Craiu, cel care avea să devină „o legendă vie chiar din timpul vieții”.

Rememorez cu adorație acele momente. Am participat direct la ele. Lângă Mausoleul Cătălinei a fost organizată o mică demonstrație cu un avion de epocă. Anterior – la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” – tocmai ce fusese lansată lucrarea dl. Dan Antoniu, „Căpitan Aviator Vasile Craiu” (cu o seară înainte am avut șansa, într-o grădină cochetă și înțesată de multe aduceri-aminte, să discut cu Dl. Antoniu, o enciclopedie în domeniul aviației). În paralel, într-o altă încăpere a Muzeului, s-a desfășurat „Expoziția Filatelică Internațională Omagială, Ediția 34” dedicată „Primului As al Aviației Române”. Totodată, Fundația Culturală Bartoc a realizat o plachetă omagială dedicată Așilor Aviației Române din Primul Război Mondial, plachetă pe care apare și gorjeanul nostru. Personal am intrat în posesia unei medalii cu chipul eroului și cu unul din aparatele pilotate de el într-o teribilă confruntare aeriană împotriva altor două aparate de zbor inamice.

Vasile Craiu s-a născut la Novaci, în data de 31 Decembrie 1894 (tatăl era originar din com. Șiria-Arad, iar mama din Săliște-Sibiu). S-a îndrăgostit de aviație încă din anii de liceu. Ceva mai târziu avea să mărturisească unui prieten că „zborul este pasiunea vieții mele”. În anii premergători intrării României în Primul Război Mondial (1915) a primit brevetul de pilot militar după care a și fost repartizat la Corpul de Aviație. La scurt timp a devenit unul dintre „cei mai buni acrobați ai corpului român de aviație”. În vremea Marele Război „alături de camarazii săi din escadrilă a obținut cel mai mare număr de victorii aeriene (…) și a executat peste 500 de misiuni”. Mărturiile contemporanilor ne arată că era „mereu dornic de a se încăiera cu păsările de oțel inamice”.

Datorită succeselor înregistrate împotriva inamicului, la 23 de ani, prin excepțional a fost avansat la gradul de căpitan. România i-a recunoscut meritele și i-a acordat distincții de prestigiu precum Ordinul Național „Coroana României cu Spade” în grad de ofițer sau Ordinul „Mihai Viteazul” clasa a III-a, dar și altele. Statul francez, prin generalul Henry Berthelot, i-a acordat „Crucea de Război cu Frunze de Palmier”. Din păcate, la 24 August 1918, moare într-un accident de avion, la Bârlad mergând astfel „(…) la cer unde s-a așezat printre Eroii Neamului Românesc”. Autoritățile l-au înhumat cu onoruri militare în Cimitirul Eroilor din Bârlad. Mai târziu, în anul 1927, rămășițele sale trupești au fost aduse în Cimitirul Eroilor din Târgu Jiu.

In memorian, în anul 1928 a fost organizat un miting aeronautic pe aerodromul din Băneasa-București. Competitorii s-au întrecut și pentru a deveni primii câștigători ai „Cupei Vasile Craiu”. În același an, Poșta Română a pus în circulație o emisiune filatelică ce ilustra un avion pe care era personificată cu litere mari denumirea: C-RAIU. La Gorj s-a organizat mai nimic. Din păcate.

Într-un târziu, la mai bine de nouă decenii de la derularea acestor evenimente gorjenii și-au onorat și ei eroul, „intrat regretabil într-un con de umbră”, așa cum adecvat constata și istoricul Gh. Nichifor. De la același prodigios istoric aflăm cum „(…) Comisia Centenar a Primăriei Târgu Jiu, în frunte cu dl. viceprimar Adrian Tudor au risipit cu grijă colbul uitării, dezvelind un profil de viteaz, un erou autentic, plecat de pe meleagurile noastre”. Felicitări membrilor comisiei, respect dl. viceprimar (inițiatorul de facto al acestei solilocvii istorice!) care au înțeles să readucă în contemporaneitate un erou de o asemenea magnitudine!

Gabriel Sarcină


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?