Preot ortodox gorjean și fost diplomat ONU în New York a trecut la cele veșnice!

L-am cunoscut în urmă aproximativ șapte ani când a venit în vizită la prietenul său, Pr. Icon. Savrof. Matei Popescu, preot paroh la Biserica “Izvorul Tămăduirii”. Am rămas profund impresionat de predica sa neconvențională și simplă pe care a rostit-o la sfârșitul Sf. Liturghii. De atunci, an de an, eram vizitați ori de câte ori venea în țară la locurile natale ale domniei sale. Nu am apreciat neapărat “talanții” dați lui de Dumnezeu, cât de verticalitatea și demnitatea cu care s-a afișat până în ultima clipă a vieții, ca un aprig apărător al culturii și spiritualității românești împotriva comunismului și neo-comunismului. Nu uit când mi-a zis, ca o replică la problemele mondiale actuale, simplu: “Comunismul n-a murit, ci doar s-a transformat în globalism!”

Pr. Ion Pupăzan s-a născut în satul Timișeni, județul Gorj, la 10 iulie 1959, într-o familie de țărani foarte săraci dar cu multă dragoste de carte și cu unchi preot care nu se sfia să-l mustre în fața oamenilor pentru a învăța corect rânduiala Sf. Slujbe, dezvoltând în acesta dragostea față de biserică și de Dumnezeu, sentiment care i-a marcat întreaga existență. A absolvit facultatea la Sibiu, unde Dumnezeu a i-a rânduit s-o cunoască pe soția sa Nevia Elena. În primii 5 ani de pastorație a slujit în com. Dumbrava, județul Mehedinți, acolo unde i s-a născut unicul fiu al său, Ioan Cosmin. După Revoluția din 1989 alege să meargă ca preot misionar în orașul Cincinnati din SUA. După un efort sisific, ambii soți reușesc să se afirme în SUA cu funcții de invidiat, soția devenind profesor universitar în New York, iar părintele preot în același oraș și diplomat în Organizația Națiunilor Unite, funcție care i-a permis să exercite acțiuni umanitare în multe state ale lumii. Supărările și stresul au făcut ca preotul Ion să fie supus unei intervenții chirurgicale de transplant de cord în urmă cu 11 ani. În anul 2016 a fost din nou încercat, pierzând ființa cu care împărțise la marginea lumii și bune și rele, pe soția sa, Nevia Elena, a cărei moarte l-a marcat profund și pe care a transportat-o din America la Timișeni, înmormântată aproape de modesta casa pe care cei doi o amenajaseră după pensionarea sa. Boala nemilosă accelerată și de pierderea soției sale, a făcut ca în ziua de 5 mai 2020, când BOR sărbătorește pe Dreptul Iov, preotul Ion să treacă la cele veșnice, lăsând în urma sa pe fiul său, nora sa Kelsi, sora la Leontina și cele două nepoate, persoane asupra cărora, cu suguranță, părintele va veghea din Împărăția Cerurilor. (extras din necrolog)

DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ ÎN PACE!


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?