,,Preoți cu Crucea-n frunte, căci oastea e creștină/ Deviza-i libertate și scopul ei preasfânt.”

De Ziua Eroilor la Cimitirul de la Valea Uzului am răspuns cu toții Prezent în fața sutelor de militari ai Armatei Române, care în urma luptelor cumplite de pe Valea Uzului au căzut eroic pentru Țară și Neam. Regimentele Grupului “Uz” al Oștirii Române au învins aici, cu multă jertfă de sânge, în pofida tuturor previziunilor, corpul de elită al armatei austro-ungare, Divizia 39 Infanterie Honved. Au fost posibile astfel ulterioarele victorii legendare de la Oituz-Mărășești. Oasele țăranilor în opinci militare, presărate pe toată Valea Uzului, au conturat Marea Unire de la 1918. Camarazii celor care-au murit pe Valea Uzului au pus apoi Opinca Românească pe Parlamentul de Budapesta în 1919, eliberând Ungaria de comunism. Sângele acelor eroi a fost în cerneala Tratatului de la Trianon din 1920.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, cer şi în aer liber


Carpații și Trecătorile ne-au fost și ne sunt frați și surori, sunt locurile care, din toate firele de iarbă, din toate ramurile brazilor veșnic verzi, ne spun că aici au murit români pentru Țară. Pentru Glorie și Victorie. Oricine spune altceva contrazice o întreagă Geografie a Jertfei Naționale, o întreagă Istorie de Luptă și Sacrificiu.
Toate uneltirile, trădările și atacurile directe împotriva acestor realități istorice se vor prăbuși, căci ei, Eroii, sunt Temelia ce nu se frânge; iar noi, cei din întreaga țară, precum și bravii moldoveni din Dărmănești, în frunte cu domnul Primar Constantin Toma, asemenea fraților din Lapoș, Dofteana, Comănești, Onești, Târgu-Ocna, Linia de Fier a Moldovei, stăm de veghe la Crucile lor, ne facem cea mai profundă și elementară datorie, aceea de a fi Români.
Hristos s-a Înălțat!

Mihai Tîrnoveanu


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?