Elena Dumitrescu despre presiunea asupra femeilor cu mai mult de doi copii: „Nu vă rușinați; să dai viață nu e rușine. Nu se știe cum copilașul vostru va schimba lumea”

Andreea Matei, Stiripentruviata.ro, 7 decembrie 2017 – Există organizații care combat violența obstetrică, adică impunerea forțată sau fără consimțământ de acte medicale asupra gravidei și asupra nou-născutului (epiziotomie, vaccin, alăptare artificială etc.). Prea puțin se vorbește despre abuzul cu care se confruntă mamele cu mai mult de doi copii, atât din partea unor cadre medicale, cât și din partea societății.

Însărcinată cu al treilea copil, Elena Dumitrescu, fotograf freelance din București, a postat pe o rețea de socializare câteva gânduri în legătură cu această realitate.


Foto: Elena Dumitrescu

La țară, pe vremea bunelor noastre, femeile care nășteau erau sprijinite de o întreagă gașcă de alte femei din sat. Unele erau moașe, altele erau doici, altele veneau să o ajute pe proaspăta mămică la treburile casnice. Acum? Acum femeile sunt cele care mușcă cel mai rău alte femei. Care judecă cel mai aspru. Care te pun ușor la colț. Maternitatea a ajuns un bullshit. Feminitatea și mai și. Păi mai ai voie să fii sensibilă? Nu. Dacă ești, înseamnă că ești slabă. Și ca femeie trebuie să fii puternică. Așa ți se spune. Asta da presiune. Presiunea de a nu mai fi ce ai fost concepută să fii: femeie.

Trag un semnal de alarmă cu privire la modul în care se vorbește cu o femeie însărcinată/mamă sau la discriminarea de care are parte.

Mi s-au spus următoarele:

1) „Sper că vă opriți aici din făcut copii.” (cineva aproape străin spunând asta)

2) „Trei copii sunt suficienți. Să veniți la mine să vă pun sterilet. Gata cu copiii!”

3) „Acum e momentul să îți legi trompele.”

4) „Cum? Nu ai făcut nici dublu testul, nici triplul test? Și nu s-a supărat doctorița ta? (Cum să se supere când e vorba de familia mea, de viitorul meu, de copilul meu?)”

Încă nu am fost făcută sectantă sau pocăită, dar nu e prea târziu. Au mai fost și alte răutăți dar nu mai merită menționate.

Dragi femei, dacă veți ajunge vreodată în situația să vi se spună așa ceva, nu tăceți și nu lăsați capul în jos. Nu vă rușinați; să dai viață nu e rușine. Nu se știe cum copilașul vostru va schimba lumea.

Andreea Matei, Stiri pentru viață.ro


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?