Povești cu tâlc din Marele Război (XLIX). Rugăminte!

Mausoleul din Mărăsești / magazincritic.ro

Nerăbdător și plin de emoții răsfoiesc câteva file înnegrite de patina timpului din autobiografia unui alt erou gorjean din Marele Război, Vasile Busuioc din comuna Fărcășești, plasa Peșteana, județul Gorj. A participat atât la campania din 1913, dar și la cea din 1916-1918.

La sfârșitul însemnărilor sale eroul nostru adresează următoarea rugăminte, un veritabil epitaf peste veacuri: „(…) las urmașilor mei din neamul Busuiocilor și fiului meu de suflet Dumitru Purcăriu acest document de o mare importanță pentru generațiile viitoare și îi rog a-l păstra și a-l lăsa moștenire din tată în fiu ca amintire”.

Să zicem că rolul de legatar testamentar peste timpuri al acestei rugăminți a fost asumat de distinsului nostru coleg, dl. profesor Dumitru Cauc. La rândul său, domnia sa, cunoscând aplecarea noastră spre strângerea mărturiilor din vremea Marelui Război ne-a pus la dispoziție partea referitoare la participarea eroului nostru în cele două campanii amintite. Vă mulțumesc, dl. profesor atât pentru generozitatea de care ați dat dovadă față de noi, cât mai ales pentru faptul că ați înțeles a pune în practică dorința unui erou, respectând astfel un deziderat exprimat de acesta cu mai bine de jumătate de veac înainte.

La fel de înălțător a procedat și d-na Claudia Drăgoiescu din Novaci (Hirișești) cu două luni mai înainte. Coborâtoare directă din neamul Manta, neam care a dat patru eroi gorjeni în Marele Război (Mitrache și Pantelimon căzuți la datorie, Ion și Gheorghe supraviețuitori). Bine intenționată și domnia sa a înțeles să ne pună la dispoziție mai multe informații despre iluștrii săi înaintași. Regretăm că nu avem posibilitatea tehnică de a vă reda pasiunea și respectul cu care domnia sa vorbește despre trecut. Merită ascultată, dar mai cu seamă urmată. Tot prin intermediul domniei sale am obținut informații inestimabile despre Constantin Drăgoescu din Crasna-Gorj (bunicul soțului domniei sale, Marcel Drăgoiescu), poate singurul supraviețuitor gorjean din Marele Război care la vârsta de 92 de ani a revenit acolo unde luptase în tinerețe. Fărâma de testament lăsată la mausoleul de la Soveja este unică și incontestabilă.

Gesturi similare au făcut și domnii Dan Pupăză și Constantin Trocan, ambii profesori de matematică. Cel dintâi ne-a pus la dispoziție jurnalul unui arcănean al cărui nume încă nu l-am dibuit, dar sunt convins că împreună o să-i dăm de capăt. Cel din urmă ne-a oferit memoriile învățătorului Ștefan Blideanu de la Brătuia. Cele două manuscrise ne oferă informații prețioase și unice în felul lor despre județul Gorj în timpul Primului Război Mondial și nu numai.

De ce am prezentat aceste cazuri neasemuite de generozitate? Deoarece, asemeni eroului V. Busuioc, avem și noi o rugăminte! Una care ar trebui să vă dea imboldul de a ne sprijini. Căutați prin cufere, lăzile de zestre, arhivele personale ale înaintașilor dvs. Poate regăsiți astfel de memorii, jurnale, corespondență personală, brevete ș.a. din vremea Marelui Război. Nu ezitați, dați-le istoricilor, cercetătorilor, scormonitorilor în ale trecutului, muzeelor, arhivelor etc., dar numai dați-le. Urmați îndemnul marelui Eliad și astfel faptele temerarilor eroi ai Gorjului vor fi scoase la lumină și făcute cunoscute în toată România dodoloață!

Gabriel Sarcină


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns