Ce i-a spus în 1941 un judecător ungur unui țăran român la Sfântu Gheorghe: “V-a intrat in cap că vor veni ai voștri!”

Ce i-a spus în 1941 un judecător ungur unui țăran român la Sfântu Gheorghe: "V-a intrat in cap că vor veni ai voștri!"

Ce i-a spus în 1941 un judecător ungur unui țăran român la Sfântu Gheorghe: "V-a intrat in cap că vor veni ai voștri!"

Românii erau reduși după 30 august 1940 din nou la stadiul de “tolerați”, de cetățeni de mâna a doua, redeveniți inamicii “publici” după instaurarea terorii horthyste în Transilvania.

22 Iulie 1941 – La Sfântu Gheorghe, la mai puțin de un an de la instaurarea regimului horthyst în Ardealul de Nord, un român a lovit cu căruța o unguroaică. A fost dat în judecată și a fost condamnat, printre altele, la o amendă de 30 de pengo (n.r. unitatea monetară a Ungariei, intrată în circulație în anul 1927).

În timpul procesului, judecătorul l-a înjurat și i-a spus:

V-a intrat in cap că vor veni ai voștri! Să nu credeți că îi veți putea vedea. Înainte de a veni ei, vă spânzurăm pe toți, pe urmă pot să vină” ( Sursa informației: dosarul Serviciului Special de Informații SSI 71/1941; I 293)

Au trecut iată, 79 de ani de la acel moment, însă din păcate la Sfântu Gheorghe lucrurile nu s-au schimbat nici măcar azi prea mult: reprezentanți ai administrației locale, de regulă membri UDMR, au primit de-a lungul anilor amenzi de la CNCD pentru discriminare pe criterii etnice împotriva românilor din Sfântu Gheorghe!

Culmea, amendați tocmai de către un institut condus la rândul său de către alți maghiari! Ce ne spune asta? Că discriminarea instituțională pe criterii etnice împotriva românilor în orașe precum Sfântu Gheorghe este reală și se agravează de pe o zi pe alta.

Ce fac instituțiile statului român pentru a stopa astfel de incidente? Nimic! Exact cum n-a făcut statul român nimic pentru a-l apăra pe acel țăran român în urmă cu opt decenii, umilit și agresat verbal, ba chiar amenințat banditește în sala de judecată de către un judecător maghiar, doar pentru vina de a se fi născut și a fi român…


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?