A fost a inaugurat bustul reconstruit al Regelui Ferdinand din localitatea Verejeni – Basarabia!

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, a sfințit miercuri la Verejeni, un bust reprezentând pe Regele Ferdinand I. Statuia a fost reconstruită şi amplasată pe vechiul postament al bustului original din perioada interbelică, informează Agenția Basilica.

În timpul glorioasei domnii M.S. regelui Carol II, prefect jud. Orhei fiind dl. C. V. Roșca, ridicatu-s-au acest monument în amintirea ostașilor căzuți în războiul pentru reîntregirea neamului din 1914-18 cu osârdia comitetului de construcție (…) Sfințirea și inaugurarea monumentului s-a făcut astăzi 9 septembrie1934. – text descoperit pe soclul restaurat

Monumentul iniţial a fost construit în memoria eroilor naţionali din Primul Război Mondial şi se afla în  apropierea bisericii din localitate.

Pe latura din față apare un chip regal, probabil al Regelui Caro al II-lea, în perioada căruia s-a ridicat monumentul (dinainte de restaurare). Foto credit: Iulian Rusanovschi.

„Postamentul de la Verejeni reprezintă un izvor istoric de o valoarea inestimabilă”, a declarat Iulian Rusanovschi, unul dintre coordonatorii proiectului şi membru fondator al Asociaţiei Monumentum.

Latura din spate reprezintă actul de identitate al monumentului – numele ctitorilor și perioada edificării (dinainte de restaurare). Foto credit: Iulian Rusanovschi.

Soclul a fost restaurat, fiind puse în valoare toate detaliile construcţiei.

„Păstrat ca prin minune timp de aproximativ nouă decenii, aceasta poartă asupra sa și trei basoreliefuri, toate sculptate la bază pe laturile din față, dreapta și stânga”, a spus Iulian. Integral aici


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?