Noi reguli sanitare! Pacienții suspecți de Covid, tratați ca și cum ar fi infectați, chiar dacă au test NEGATIV

Intră în vigoare reguli noi pentru internarea și circuitul pacienților suspecți de Covid sau confirmați cu această boală. Potrivit unui document publicat miercuri seara în Monitorul Oficial, se schimbă procedurile prin care pacienții Covid sunt preluați de spitale și există precizări importante în privința pacienților asimptomatici, anunță Digi24.

Astfel, pacienții care au simptomatologie de Covid, pe care medicii o pot vedea la un CT sau în urma unei radiografii, chiar dacă testul este negativ, vor fi tratați ca și pacienții Covid, deci ca fiind infectați și va fi repetat testul la 48 de ore.

Pacienții cu test pozitiv sunt direcționați apoi de către DSP-uri, tot prin serviciile de ambulanță, pentru evaluare la spitale.

Pacienții asimptomatici, dar fără modificări biologice, pot fi izolați în spital sau acasă, în funcție de ce decide medicul, iar pacientul asimptomatic cu factori de risc sau forme ușoare poate fi izolat în spitalele de fază 1 sau 2 sau acasă, decizia aparținând tot medicului.

Pacienții asimptomatici, care nu au modificări biologice pot fi izolați în spital sau acasă, în funcție de cum decide medicul, iar vindecarea lor va fi stabilită de către medicul de familie.

În cazul acestor asimptomatici, nu va mai fi necesară retestarea după cele 14 zile de izolare. Dacă sunt izolați acasă, ei vor rămâne în izolare timp de 14 zile.

Medicul de familie trebuie să le supravegheze telefonic, zilnic, starea de sănătate și dacă va constata că în cele 14 zile nu apar simptome de boală, atunci medicul de familie va face o scrisoare medicală către DSP și astfel, acest pacient este declarat vindecat și toate aceste date vor fi introduse în platforma oficială, iar el va apărea în statistica persoanelor vindecate.

O noutate este că urgențele medico-chirurgicale din unitățile de primiri urgențe sau din spitalele non-COVID care se pozitivează pe parcursul internării vor fi transferate la spitale suport, însă numai după ce urgența, problema chirurgicală, va fi rezolvată, iar starea de sănătate a pacientului este stabilă.

Raluca Oanță, R3media


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?