Asociația Neamunit a depus o plângere oficială la CNCD împotriva lui CTP: “Acele declarații au declanșat prin virulența lor un val de ură împotriva Bisericii Ortodoxe și a noastră, a credincioșilor de rând”

Foto: Fii ai României

Asociația Neamunit a depus o plângere oficială la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva ziaristului și patronului de presă, Cristian Tudor Popescu, după declarațiile acestui la adresa Patriarhului Daniel și a Bisericii Ortodoxe Române, informează R3Media.

Conform celor de la Neamunit, declarațiile fostului jurnalist de la „Adevărul” „au declanșat prin virulența lor un val de ură împotriva Bisericii Ortodoxe și a noastră, a credincioșilor de rând”.

Sursa foto: Neamunit/Facebook

În mesajul Asociației se precizează că „orice atac la adresa Bisericii noastre Naționale reprezintă și un atac la adresa Noastră, a FIILOR EI, precum și un atac direct la Ființa noastră Națională”.

În documentul înaintat CNCD, cei de la Neamunit argumentează: „Comportamentul discriminatoriu al numitului C. T. Popescu, față de cetățenii ortodocși, în mod public, a avut ca scop principal, atingerea gravă asupra demnității persoanelor.

Din perspectiva limbajului folosit, numitul C.T. Popescu, a ales pluralul general al substantivelor, și nu singularul, tocmai pentru a nu se rezuma la o singură persoană sau chiar la un grup de persoane, ci a înțeles să ne prejudicieze pe toți cetățenii care au ales ca religie Ortodoxia”.

„Manifestarea discriminatorie față de persoanele ortodoxe ne amintește de populația creștină indigenă din Balcani (cunoscută sub numele de „rayah” sau „turma protejată”) care a trăit sub guvernarea Imperiului Otoman i-Rayah.. Cuvântul acesta este uneori tradus ca „vite”, pentru a sublinia statutul inferior al rayah.
De asemenea, considerăm că este important a face referire la Jurisprudența Curții de la Strasbourg, care a statuat: „libertatea de gândire, de conștiință și de religie, garantate de articolul 9 din CEDO, reprezintă „bazele unei societăți democratice”.

Subliniem în încheiere gravitatea acestor afirmații defăimătoare, dar și speranța că vor fi izolate și amendate de instituțiile de profil, dar și de cetățeni și mass-media care NU ar trebui să promoveze astfel de mesaje în spațiul public, pentru a nu tulbura liniștea și pacea socială într-o societate aflată sub presiunea dificultăților generate de interdicții și situații fără precedent.

Suntem și vom fi alături de Biserica noastră Națională și de toți Întâistătătorii Ei.

Suntem și vom fi alături, ca și până acum, de tot clerul bisericesc și cinul monahal, alături de toți creștin ortodocșii din România și alături de toți românii care, indiferent de religie, prin astfel de declarații și atacuri asupra unor drepturi fundamentale sunt provocați și încercați”, sună textul semnat de Președintele Neamunit, Aureliu Surulescu și Secretarul General, Andrei Dincă.

de Radu Ursan, R3Media


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?