Care este traducerea literală a „femme fatale”?

Este un termen care a fost folosit în engleză și provine din franceza femme, „femeie” și latina fatale, literalmente „decretată de soartă”.

Potrivit unei lex scripta vechi de ani, frumusețea singură este un dezavantaj afirmativ pentru orice acuzație penală, chiar și crimă premeditată. O femeie seducătoare, conștientă de privilegiul ei, este periculoasă pentru iubiții ei. Îi cunoaștem genul din legende, Biblie, ficțiune, crimă adevărată și film. De patru sute de ani, am numit-o „femme fatale”.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea a existat o proliferare extraordinară de femei fatale în arta și literatura europeană. Oriunde s-a dus, vizitatorul expoziției din anii 1890 a găsit ziduri aglomerate cu malfactori ai sexului feminin. 

   Au apărut, de asemenea, cu o frecvență alarmantă în poezie, piese de teatru, romane și opere. Această preocupare pentru femeile rele și distructive este una dintre cele mai izbitoare trăsături ale culturii de la sfârșitul secolului al XIX-lea.  Tema era omniprezentă, făcând apel la oameni cu credințe artistice opuse, simboliști și realiști, rebeli și reacționari și pătrunzând adânc în conștiința populară.

      O misoginie adânc înrădăcinată fusese comună la mulți artiști de la începutul secolului. Unii pictori, printre care Corot, Degas și Munch, au evitat căsătoria, temându-se că munca lor va suferi de interferențe feminine. Credința a fost larg răspândită că femeile au afectat creativitatea și că sunt incapabile de sentimente ridicate sau de a înțelege arta. Această concepție a fost una masculină. În secolul al XIX-lea femeile de artă sunt văzute aproape exclusiv prin ochii bărbaților.

   Acest secol a fost în special bine dotat cu adevărate femei fatale. De la mijlocul secolului până în Primul Război Mondial, curtezanele notorii precum Cora Perl, La Paiva, Lillie Langtry și Otero au fost evidente în societate.

      A devenit la modă să fii ruinat de una dintre aceste femei. Într-adevăr, reputația lor se baza pe numărul de îndrăgostiți pe care îi ruinaseră și pe vastele paturi pe care le devoraseră. 

   Extravaganța a fost cel mai bun mijloc de auto-reclamă. Prima cerință a curtezanei de succes a fost lipsa sentimentului natural. Cora Pearl a mărturisit că are „o groază instinctivă a bărbaților” și s-a spus că era mai amabilă cu caii ei decât cu iubiții ei.

   Schimbarea uimitoare a atitudinii societății față de prostituatele de înaltă clasă a fost paralelă cu o inversare drastică a atitudinilor artiștilor de sex masculin față de femei. 

   În arta și literatura din prima parte a secolului, cel mai adesea este victima bărbatul și femeile. În The Romantic Agony , Mario Praz descrie bărbatul fatal ca omologul anterior al femeii fatale. El poartă multe dintre aceleași trăsături care urmau să caracterizeze mai târziu femme fatale. El este palid, impasibil, misterios, cu un zâmbet nefericit și un magnetism periculos. 

   În literatura de specialitate, Byron a fost cel care a stabilit modelul. Eroul Byronic îi distruge inevitabil pe cei pe care îi iubește, precum femeia fatală.

   Femeia caracteristică a perioadei timpurii a romantismului este fragilă, iubitoare, vulnerabilă, uneori bolnavă.

      Eroinele literare preferate ale pictorilor au fost: Marguerite din Faustul lui Goethe și Ofelia lui Shakespeare, ambele conduse de dragoste spre nebunie și moarte. 

   Artiștii și poeții au fost în mod clar emoționați și agitați erotic de suferințele femeilor. Moartea unei femei frumoase a fost descrisă de Edgar Allan Poe ca fiind cel mai poetic subiect din lume.

   De la pictorii englezi din anii 1840 a venit un șuvoi de tablouri care s-au lăudat peste nenorocirile gouverness-urilor, croitorilor și altor domnișoare virtuoase și impovărate.

   Femme fatale a fost descoperită de poeți cu câțiva ani înainte ca ea să fie luată de pictori. Keats, care a anticipat în atât de multe moduri tendințele ulterioare ale artei din secolul al XIX-lea, a fost atras de temă încă din 1819 când a scris La Belle Dame Sans Merci.

   Dar această filă a exotismului a fost gândită mai amănunțit de Gustave Flaubert. În romanul său Salammbo  a prezentat una dintre cele mai convingătoare și influente portrete ale unei femei fatale. Preoteasa Salammbo este îndepărtată, asemănătoare idolilor, frigidă și abia umană. Sclavul Matho, care îndrăznește să o iubească, moare într-o moarte deosebit de hidoasă.

   Chiar mai influent decât Flaubert a fost exact contemporanul său, Charles Baudelaire. Idealul feminin al lui Baudelaire a fost la fel de îndepărtat și crud. Poezia sa exprimă o atitudine ambivalentă față de femei, compusă din respect, dorință, dezgust, frică și dispreț. Era necesar ca Baudelaire să vadă obiectul dorinței sale ca fiind rău și monstruos. În același timp, avea nevoie să-și așeze persoana iubită pe un piedestal, să o trateze ca pe un idol, de neatins.

   La mijlocul secolului al XIX-lea, femeile din clasele mijlocii și superioare – din care provin aproape invariabil artiști bărbați – aveau puține ieșiri pentru energiile lor creative.

   Chiar și îndatoririle tradiționale ale gospodăriei erau excluse din ce în ce mai mult de dragul aspectului elegant. Rochia la modă a făcut ca orice fel de activitate utilă de natură practică să fie cu adevărat imposibilă.

   Soția victoriană ideală era un fel de femeie-copil păstrată într-o stare de dependență infantilă suspendată. 

   Dacă situația femeii căsătorite a fost proastă, cea a femeii necăsătorite a fost mult mai rea și concurența pentru soții eligibili a fost disperată. Deși li s-a insuflat încă de la o vârstă fragedă convingerea că căsătoria este scopul final, femeile nu puteau să se angajeze decât în ​​prinderea unui soț prin mijloace subtile și indirecte.

   În mod firesc, bărbații s-au simțit bântuiți.

   În Marea Britanie situația a fost înrăutățită de faptul că de-a lungul secolului a existat o majoritate substanțială și în creștere a femeilor adulte.

   Printre cei care au fost în cele din urmă „prinși” trebuie să fi fost mulți bărbați care s-au trezit înșelați cu un parazit fermecător și decorativ a cărui creștere nu o pregătise pentru nicio funcție utilă în viață.

   Cu siguranță, proliferarea femeilor fatale în arta secolului al XIX-lea și ambivalența curioasă dintre sexe trebuie să aibă o oarecare legătură cu poziția apăsată și nefirească a femeilor în societatea de atunci. 

   Aceasta a fost era „noilor femei” și au început să se deschidă oportunități educaționale și profesionale pentru femei.

Traducere şi interpretare după: Patrik Bade, Femmes fatales


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns