UE ar putea plăti peste 10 miliarde de dolari pentru vaccinurile Pfizer și CureVac

 Uniunea Europeană ar putea plăti mai mult de 10 miliarde de dolari pentru a asigura sute de milioane de doze de candidați la vaccinuri dezvoltate de Pfizer-BioNTech și CureVac, a declarat pentru Reuters un oficial al UE implicat în discuții. Acest oficial susține că “blocul a acceptat să plătească 15,50 euro (18,34 dolari) pe doză pentru candidatul la vaccinul COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech, potrivit oficialului”.

Acest lucru ar însemna un preț global de până la 3,1 miliarde de euro (3,7 miliarde de dolari) pentru 200 de milioane de doze, crescând la 4,65 miliarde de euro dacă se achiziționează încă 100 de milioane de doze opționale în cadrul tranzacției, a spus oficialul.

Informațiile privind prețurile, nedivulgate anterior, confirmă faptul că UE plătește mai puțin pe doză decât Statele Unite pentru furnizarea inițială a acelui vaccin, așa cum a raportat Reuters săptămâna trecută.

Acordul include o asigurare pentru țările UE pentru a obține despăgubiri dacă companiile redirecționează dozele către Statele Unite, potrivit sursei, care a solicitat anonimatul din cauza sensibilității problemei.

UE a convenit separat să plătească 10 euro (11,84 dolari) pe doză pentru o aprovizionare inițială de 225 de milioane de doze de vaccin candidat de la CureVac, o reducere de la cei 12 euro stabiliți de companie ca preț pentru împușcare, a spus oficialul.

Blocul a încheiat acordul cu CureVac săptămâna aceasta pentru a asigura furnizarea a până la 405 milioane de doze, dintre care 180 de milioane sunt opționale.

Oficialul a declarat că CureVac s-a angajat să înceapă livrările până la sfârșitul lunii martie. Nu este clar dacă 180 de milioane de doze suplimentare ar costa 10 sau 12 euro fiecare. Cu toate acestea, sub prețul de 10 euro, blocul ar plăti 4,05 miliarde de euro pentru 405 milioane de doze.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, organul executiv al blocului, a refuzat să comenteze termenii și prețurile contractelor de vaccin, deoarece acestea sunt confidențiale. BioNTech și CureVac din Germania au refuzat să comenteze.

Producătorul american de droguri Pfizer a spus că BioNTech utilizează o formulă de stabilire a prețurilor bazată pe volum și date de livrare și că acordul UE a reprezentat cea mai mare comandă inițială a candidatului său de vaccin până în prezent.

Nu dezvăluim alte detalii despre acest acord”, a adăugat acesta. Integral aici.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?