Gheorghe Nichifor, fost deținut politic și luptător anticomunist, a trecut la cele veșnice!

Foto: Ion Gavrilă Ogoranu

Născut în 1931 în localitatea Archiz (Basarabia), în familia unui aviator, a urmat liceul militar din Curtea de Argeș. În această perioadă inițiază constituirea unei organizații clandestine de rezistenţă anticomunistă. Intitulată Garda Naţională și alcătuită exclusiv din elevi ai unor licee bucureștene, organizația își propunea să lupte împotriva ocupației sovietice și a regimului comunist instaurat de aceasta. Realizând o mașină de multiplicat artizanală, ei au tipărit mii de manifeste anticomuniste, pe care le-au distribuit în București și în alte orașe ale țării. Membrii organizației plănuiseră să ia legătura cu partizanii din sudul masivului Făgăraș, pentru a se alătura rezistenței armate. Nu au mai apucat, deoarece au fost arestați de Securitate. Liderul organizației, Gheorghe Nichifor, avea să fie arestat ultimul, la 28 octombrie 1949. Întregul lot a fost încarcerat în subterana Fortului 13 Jilava, fiind anchetat și judecat de tribunalul militar. Timp de aproape 4 ani, Gheorghe Nichifor a trecut prin închisorile Fortul 13 Jilava, Văcărești și lagărele de muncă de la Canalul Dunăre-Marea Neagră.
După eliberare, a studiat trei ani la Politehnică, dar a fost dat afară din cauza stigmatului de fost deținut politic. Și-a câștigat existența lucrând ca tehnician în domeniul energetic. În 1987 avea să fie dat afară de la ultimul său loc de muncă pentru trecutul sau politic anticomunist.

După1989, a activat în cadrul Asociației Foștilor Deținuți Politici din România și ulterior în Federația Română a Foștilor Deținuți Politici Luptători Anticomuniști. A fost unul dintre susținătorii Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, în ale cărei activități memoriale s-a implicat activ.
Camarazii din Fundația Ion Gavrilă Ogoranu vor păstra pururi în suflete amintirea luminoasă a blândeții, înțelepciunii și integrității morale care l-au caracterizat pe Gheorghe Nichifor. Întreaga sa trecere prin această lume a însemnat urcușul unei Golgote pe al cărei drum spinos a purtat, asemenea lanțurilor temniței, povara destinului de luptător anticomunist. Într-o lume caracterizată de disoluția valorilor și o profundă criză morală, Gheorghe Nichifor a reprezentat un model de existență exemplară, lipsită de compromis, și întemeiată pe credință, onoare și bun simț.
În veci pomenirea lui!
Gheorghe Nichifor! Prezent!

de Florin Dobrescu


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns