154 de ani de la prima seară regală în onoarea Corpului Diplomatic

Acum 154 de ani, la sfârșitul primului an de domnie, Principele Suveran Carol I, Domnitorul României, primea în decembrie 1866 primii trimiși oficiali străini la București.În anul 1878, România a stabilit relații diplomatice cu Rusia și Imperiul Austro-Ungar, în 1879 cu Imperiul Otoman, Bulgaria și Italia, în 1880 cu Franța, Germania, Belgia, Marea Britanie, Monaco, Olanda, Grecia, iar în 1881 cu Spania.

În cei 48 de ani ai României sub sceptrul Regelui Carol I, au fost deschise la București multe alte legații, apoi ambasade, reprezentând majoritatea țărilor importante ale acelei epoci.Începând cu anii 1870, diplomația regală a fost unul dintre domeniile definitorii ale acțiunii publice a Coroanei Române, până la mijlocul secolului al XX-lea.

Diplomația regală a continuat chiar și în anii exilului, 1948-1997, și, desigur, în ultimele aprope trei decenii, după revenirea în țară a Familiei Regale.În cea mai mare parte a lor, serile dedicate Corpului Diplomatic au avut loc în Sala Tronului de la Palatul Regal. Fotografia de deasupra datează din primul deceniu al anilor 1900.

În anii domniei Regilor Ferdinand I, Carol al II-lea și Mihai I, seara a avut loc la fiecare sfârșit de an (uneori în primele zile ale anului nou), fără întrerupere. În primele patru decenii ale secolului al XX-lea, Corpul Diplomatic acreditat în România s-a mărit semnificativ, ca urmare a intensificării fără precedent a relațiilor diplomatice bilaterale și multilaterale ale Regatului României.

În anul 1997, Regele Mihai a reluat tradiția serilor date de Familia Regală în onoarea diplomaților străini acreditați la București. Primul eveniment a avut loc în decembrie 1997, într-o reședință din București oferită de Guvernul Victor Ciorbea Majestății Sale și Familiei Regale, în preajma Crăciunului și a Anului Nou. Ultima seară oferită de Regele Mihai la București avusese loc la Palatul Regal cu o jumătate de secol înainte.

De atunci încoace, Seara regală în onoarea Corpului Diplomatic a avut loc în prezența Regelui Mihai I și apoi a Majestății Sale Margareta, găzduită în Sala Regilor de la Palatul Elisabeta, apoi în Holul de Onoare de la Castelul Peleș și, din anul 2016, în Sala Tronului de la Palatul Regal, locul tradițional al evenimentului.

După 23 de ani de la începerea vizitelor oficiale NATO ale Regelui Mihai I, palmaresul diplomației regale, efectuată neîntrerupt, cu sprijinul instituțiilor statului, arată astfel: 358 vizite regale externe și 180 de întâlniri cu șefi de Stat, Parlament și Guvern din 56 de țări (129 în străinătate și 51 la București).

sursa: Familia Regala a Romaniei


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?