Unele orașe din Suedia interzic purtarea măștii de protecție! Care este motivul?

Pe parcursul întregii perioade de pandemie, autoritățile suedeze au fost vehemente împotriva purtării măștii de protecție, ca mai apoi, în decembrie 2020, să recomande purtarea acesteia ca măsură de prevenție. Aceste declarații contradictorii au creat confuzie atât în rândul oamenilor de rând, cât și în rândul autorităților locale, care în continuare fac recomandări anti-mască, informează The Conversation, citat de R3Media..

Oficialii din, un oraș din sud-vestul Suediei, au impus de curând unui profesor să își dea masca jos, interzicând mai apoi purtarea acesteia și a folosirea oricărui alt mijloc de protecție în școli. Autoritățile au explicat că nu există dovezi științifice cu privire la eficacitatea purtării măștii, citând Agenția de Sănătate Publică Suedeză, conform Libertatea.

Pentru majoritatea statelor europene, purtarea măștii a devenit o obișnuință, Centrul European pentru Controlul Bolilor recomandând pentru prima dată purtarea măștilor în aprilie, iar Organizația Mondială a Sănătății oferind propria recomandare abia în iunie. În schimb, situația în țara scandinavă este diferită, persistând în a spune că măștile nu sunt eficiente și că folosirea lor incorectă ar putea duce la creșterea transmiterii virusului.

În iulie, ministrul sănătății Lena Hallengren a explicat că guvernul nu are obiceiul de a lua decizii pe tema articolelor de protecție, precum măștile, așa că nu va contrazice poziția Agenției de Sănătate Publică. În aprilie, epidemiologul-șef Anders Tegnell a mers chiar până acolo încât a scris un mesaj către Centrul European pentru Controlul Bolilor în care i-a avertizat pe oficiali să nu recomande purtarea măștilor.

În august 2020, Tegnell susținea aceeași poziție, spunând că dovezile privind eficiența măștii sunt „foarte slabe” și că purtarea lor ar putea să crească transmiterea virusului, transmite R3Media.

Foto: Deutsche Welle // AFP, Reuters


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns