Unic în EUROPA! Copiii din România au fost singurii din EUROPA obligați să poarte mască și la ora de sport! Care este situația pe țări?

Tirnoveanu

Umilitoare și inumană decizia Ministerului Educației, față de elevii din România care s-au întors la școală pe 8 februarie. Aceștia erau obligați să poarte masca inclusiv la ora de sport, caz unic în Europa. Și ca să fiu puțin ironic, acest lucru poate fi comparat cu obligația unui soldat de a purta masca de gaze când se află pe câmpul operațiunilor militare. Din păcate, în aer liber nu poate fi vorba de noxe care afectează căile respiratorii, ci dimpotrivă, de suficient oxigen pentru milioanele de copii care practică sportul și au nevoie de el să-și dezvolte organismul.

În țările din Uniunea Europeană copiii nu trebuie să poarte mască la ora de educație fizică. În Franța, însă, organizarea orelor de educație fizică este permisă doar în aer liber, în timp ce în Cehia nu se fac orele de sport, transmite R3Media.

Conform reglementărilor actuale, copiii, cu excepția preșcolarilor, trebuie să poarte masca de protecție în permanență în timp ce se află în școală, implicit și la orele de sport.

Ministerul Educației a formulat mai multe propuneri pentru modificarea ordinului comun cu regulile în școli, una dintre acestea vizând desfășurarea orelor de educație fizică:

„Purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, însă elevii trebuie să mențină o distanțare fizică de minimum 1,5 metri. Sporturile de echipă se recomandă a fi evitate. Atunci când este posibil, se recomanda organizarea orelor de educație fizică doar în aer liber (nefiind obligatorie purtarea măștii). Purtarea măștii este obligatorie pentru copiii care se deplasează către și de la locul de efectuare a activităților fizice, în vestiare și până la momentul începerii orei de educație fizică, precum și după finalizarea orei de educatie fizică”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că masca nu trebuie purtată în timpul orei de educație fizică, deși inițial spusese că trebuie purtată la toate orele, cedând la insistențele Ministerului Sănătății.

Care este situația în alte state europene, conform Hotnews:

Austria – purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, dar poate fi recomandată în cazurile în care este necesar.

Belgia – purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie.

Bulgaria – purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie, însă elevii trebuie să mențină o distanțare fizică de minimum 1,5 metri.

Cehia – nu se organizează ore de educație fizică.

Estonia – purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie.

Finlanda – purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie.

Franța – organizarea orelor de educație fizică este permisă doar în aer liber, nefiind obligatorie purtarea măștii.

Italia – regiunea Veneto: purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică este obligatorie pentru activitățile desfășurate în interior. Elevii pot renunța la mască numai dacă este menținută constant o distanță fizică de cel puțin 2 metri. Este așteptată o recomandare în acest sens din partea Ministerului Educației, iar regiunile vor decide asupra modalităților concrete în care aceasta va fi aplicată.

Luxemburg – purtarea măștii este obligatorie pentru copiii cu vârsta mai mare de 6 ani care se deplasează către și de la locul de desfășurare a activităților fizice, în vestiare și până la momentul începerii orei de educație fizică, dar nu și în timpul orelor de educație fizică.

Slovenia – purtarea măștii este obligatorie pentru copiii care se deplasează către și de la locul de desfășurare a activităților fizice, în vestiare și până la momentul începerii orei de educație fizică, dar nu și în timpul orelor de educație fizică. Sunt deschise doar școlile din învățământul primar.

Spania – legea stabilește excepția de a nu purta o mască atunci când se orele de educație fizică se practică individual și în aer liber sau când, ca urmare a naturii activităților, utilizarea unei măști este incompatibilă. În exercitarea competențelor lor, comunitățile autonome pot impune condiții mai restrictive și stabilit propriile reglementări în acest sens.

Suedia – purtarea măștii în timpul orelor de educație fizică nu este obligatorie. (Notă: Datele au fost centralizate de către Ministerul Educației).


Se pare că între timp, Ministerul Educației a revenit asupra deciziei acesteia la presiunea opiniei publice.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?