Polonia | Noua lege care protejează libertatea de exprimare prevede amenzi de 13,5 milioane de dolari pentru Big Tech dacă cenzurează pe motive ideologice

Noile legi propuse de Polonia ar putea pune în aplicare amenzi masive pentru giganții tehnologici care cenzurează utilizatorii sau elimină postări din motive ideologice, potrivit Ministrului Adjunct al Justiției, Sebastian Kaleta.

Vorbind cu Fox News, Kaleta a declarat că companiile de socializare au luat la țintă conservatorii, creștinismul și valorile tradiționale, interzicând sau eliminând postări.

„Vedem că, atunci când Big Tech decide să elimine conținutul în scopuri politice, este vorba în mare parte conținut care laudă valorile tradiționale sau laudă conservatorismul”, a spus Kaleta, adăugând, „și este șters pe baza politicii lor de încadrare la discurs al urii atunci când nu are dreptul legal să facă asta”, informează The Epoch Times.

În conformitate cu noua legislație, orice platformă care interzice un utilizator sau elimină postări din motive ideologice ar fi supusă unor amenzi de 13,5 milioane de dolari, cu excepția cazului în care conținutul este, de asemenea, ilegal în temeiul legislației poloneze. Un comitet de arbitraj va fi înființat pentru a supraveghea disputele.

Decizia Poloniei vine în urma interzicerii conturilor fostului președinte Donald Trump de către companiile de socializare Twitter, Facebook și Instagram, după ce a fost învinuit pentru incitarea violenței la manifestația din 6 ianuarie de la Capitolul SUA.

„Libertatea de exprimare nu este un lucru pe care moderatorii anonimi care lucrează pentru companii private ar trebui să îl decidă”, a spus Kaleta.

„În schimb, aceasta este treaba forurilor naționale; oficialii aleși în mod corespunzător și toate industriile, auto, telefoane, finanțe, au fost nereglementate până au devenit prea mari; la fel ar trebui să se întâmple și cu Big Tech. ”

„Este foarte deranjant, pentru că dacă Big Tech se consideră o organizație suficient de puternică pentru a interzice un președinte în funcție al SUA, trimite un mesaj către lume – că putem interzice oricui, oricând dorim”, a adăugat el.

Kaleta a menționat că Polonia a petrecut 45 de ani sub comunism – o experiență despre care a spus că i-a învățat valoarea liberei exprimări și necesitatea de a ști când să traseze o linie peste care nu se poate trece pe fondul noilor tendințe deranjante către cenzură.

Luna trecută, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat introducerea unor legi pentru protejarea libertății de exprimare pe internet, denunțând în același timp Big Tech pentru înăbușirea acestei libertăți pe platformele de socializare.

Într-o lungă postare pe Facebook, pe 13 ianuarie, Morawiecki a scris că internetul, de-a lungul timpului, a ajuns să fie dominat de corporații internaționale care tratează activitatea online a oamenilor ca o sursă de venit și un instrument pentru a-și spori dominația globală.

„Au introdus, de asemenea, propriile standarde de corectitudine politică și luptă împotriva celor care li se opun”, a adăugat Morawiecki.

„Acum ne confruntăm din ce în ce mai mult cu practici despre care credeam că au rămas în trecut. Cenzurarea libertății de exprimare, cândva domeniul regimurilor totalitare și autoritare, a revenit acum, dar într-o formă nouă, condusă de corporații, care îi reduc la tăcere pe cei care gândesc diferit. ”

„Discuția constă în schimbul de opinii, nu în reducerea tăcerii oamenilor. Nu trebuie să fim de acord cu ceea ce scriu adversarii noștri, dar nu putem interzice nimănui să-și exprime opinii care nu contravin legii ”, a adăugat el.

Morawiecki a declarat că țara va adopta legi naționale adecvate pentru a reglementa operațiunile Facebook, Twitter, Instagram și alte platforme similare.

Ungaria urmărește, de asemenea, Polonia în lupta împotriva cenzurii pe rețelele sociale, luna trecută ministrul Justiției Judit Varga afirmând că guvernul primului ministru Viktor Orban nu va tolera intruziunile în libertatea de exprimare.

Într-o postare pe Facebook, Varga a ridicat perspectiva sancționării firmelor de socializare pentru ceea ce a numit „abuzuri sistematice” ale libertății de exprimare și a indicat că va prezenta un proiect de lege mai târziu în acest an pentru „reglementarea operațiunilor interne ale marilor companii de tehnologie”.

Ea a susținut că ea însăși a fost „shadowbanned” de Facebook și s-a plâns că site-urile de socializare obișnuite „limitează vizibilitatea opiniilor creștine, conservatoare, de dreapta” și a acuzat „grupurile de putere din spatele giganților tehnologici mondiali” că au puterea de a decide alegeri. ”

Varga a declarat în postarea sa că problema ar trebui reglementată la nivelul Uniunii Europene, dar a spus că ar putea fi necesară o acțiune mai rapidă. „Din cauza abuzurilor sistematice, totuși, este posibil să trebuiască să acționăm mai devreme”, a spus ea.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns