Iartă-i, Valeriu (că nu știu ce fac)!

Un senator, domnul Sorin Lavric, a omagiat în Senat pe Valeriu Gafencu. Ce gest frumos! Apreciez declarația domniei sale. Nu a durat mult până să fie atacat și acuzat de simpatii legionare.

Mi se pare puerilă acuzația, ca să nu zic că ar putea fi vorba de rea credință din partea acuzatorilor. Știrea o găsim aici.

Departe de mine aprecierea Mișcării Legionare, dar cum e posibil să denigrezi un om și să nu îi cinstești memoria doar pentru că a fost legionar?

Acuzatorilor le recomand să citească ,,Întoarcerea la Hristos”, de Ioan Ianolide sau ,,Sfântul închisorilor – Mărturii despre Valeriu Gafencu”, adunate și adnotate de monahul Moise. Să viziteze Aiudul, să studieze mărturiile despre Valeriu ale celor ce l-au cunoscut direct și i-au fost aproape în închisoare. Să vadă ce învăța Valeriu în temniță pe cei din jur sau ce fapte de iubire a aproapelui a făcut pe unde a trecut. Să ia aminte la părerea Părintelui Calciu sau a Părintelui Arsenie Papacioc (Dumnezeu să-i odihnească în cer cu drepții!) despre acest martir al credinței. Să cerceteze cu de-a amănuntul viața, faptele, gândurile, cuvintele lui Valeriu Gafencu din temniță și apoi să acuze, dacă mai îndrăznesc. Dintotdeauna, slujitorii lui Hristos au fost vorbiți de rău de diavol și de adepții acestuia (conștienți sau inconștienți). Chiar dacă un om ar fi făcut anumite greșeli în viață, indiferent cât de grave, nu se judecă după acestea, ci după pocăința ulterioară și schimbarea la 180 grade a vieții, odată întâlnit cu Hristos sufletul respectiv. După roade îi vom cunoaște și după sfârșitul fiecăruia.

Am convingerea că Valeriu Gafencu este un sfânt al închisorilor, necanonizat încă. Va veni cândva, de va binevoi Dumnezeu aceasta, și vremea când acest atlet al lui Hristos își va primi locul meritat în calendar, cu ziua de prăznuire oficială aferentă. Până atunci, cei ce îl cinstesc și mărturisesc ca sfânt nu greșesc cu nimic. Întotdeauna, evlavia populară a precedat recunoașterea oficială din partea Bisericii. Ce gest nobil din partea dlui Lavric! Cinste domniei sale! Dacă aș fi fost senator, aș fi fost și eu onorat să pot rosti în plen numele acestui sfânt fără moaște. Cât despre dușmanii credinței lui Valeriu, tare greu le este să lovească în țepușă cu piciorul! Le doresc să cunoască Adevărul și iubirea, iar atunci știu sigur că nu vor mai fi deranjați de cei ce omagiază figura jertfelnică a robului lui Dumnezeu, Valeriu.

Mai am în vedere și asta: ,,Într-o declarație postată azi pe pagina sa oficială, senatorul Sorin Lavric a anunțat că în luna martie va vorbi despre Mitropolitul Visarion Puiu, poetul Radu Gyr, poetul Constantin Oprișan și filozoful Mircea Vulcănescu.”

Asemenea oameni merită cinstirea noastră și prăznuirea adecvată. Oare din nou cinstitorii unor asemenea mărturisitori vor fi blamați ca simpatizanți ai legionarilor? Dacă e o vină asemenea cinstire, atunci mă autodenunț de pe acum.

Cred că, atunci când nu au cum contesta mărturia dată de acești oameni în temnițe, e mai simplu pentru cerberii corectitudinii politice să arunce cu etichete în stânga și dreapta, să ne acuze de „omagierea memoriei Mișcării Legionare” pe cei ce cinstim oameni ca Valeriu Gafencu, Radu Gyr și alții.

Iartă-i, Doamne, că nu știu ce zic!


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?