De ce este Buna Vestire ziua Poliţiei Române?

Foto credit: Muzeul Poliţiei Române

Ziua Poliţiei Române este celebrată anual în data de 25 martie, de Buna Vestire. Ziua nu a fost aleasă întâmplător; motivul pentru care Poliţia Română o are ca ocrotitoare pe Maica Domnului îşi are originea în secolul 19, transmite Basilica.

Domnitorul Dimitrie Ghica i-a înmânat, în anul 1822, marelui Agă Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei de atunci, drapelul Agiei (organ administrativ din sec. XVIII-XIX în Țara Românească și în Moldova, însărcinat cu menținerea ordinii publice în capitală), legalizând, astfel, funcţionarea instituţiei.

Drapelul era confecţionat din mătase de culoarea galben-crem şi avea dimensiunile 2,1 m x 2,4 m, prăjina având 3,6 m.

Pe o parte a drapelului este reprezentată o acvilă cruciată neagră, care se sprijinea pe un munte verde, şi o inscripţie scrisă cu caractere chirilice. Pe cealaltă parte a steagului este înfăţişată scena Bunei Vestiri.

De asemenea, instituţia Poliţiei Române se află în strânsă legătură cu numele unui sfânt român.

În secolul XIV apar primele documente cu privire la instituţia „Marelui Vornic”, ale cărui atribuţii se limitau pe atunci la paza Curţii domneşti şi judecarea slujbaşilor de pe lânga Curte. Marele Vornic avea ca subaltern pe Vătaful de Vânători, care era, de fapt, comandantul gărzii personale a domnitorului. Iar primul Vătaf de Vânători cunoscut în istoria românilor este Sfântul Domnitor Neagoe Basarab.

Odată cu trecerea anilor, atribuţiile Vătafului de Vânători schiţează aproape toate serviciile poliţiei contemporane, fiind considerat „străbunicul”  prefectului de poliţie.

Sfântul Sinod l-a trecut pe Sfântul Neagoe Basarab în rândul sfinţilor în anul 2008, proclamarea oficială a canonizării a avut în 26 septembrie 2009.

Ziua Poliţiei Române a fost instituită prin articolul 49 din Legea nr. 218/23 aprilie 2002, informează Basilica.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns