Cum am pierdut un geniu al României! George Manu, rectorul din Zarca Aiudului

Monumentul eroilor anticomuniști din AIUD

Într-o lume tot mai materialistă, lipsită de modele şi de idealuri, povestea vieţii eminentului fizician român care a ales să moară pentru crezul său pare un roman. George Manu a renunţat la o carieră strălucită la Paris pentru a se pune în slujba ţării sale, iar în faţa prigoanei comuniste a rămas neplecat, refuzând să lucreze pentru un regim criminal. A murit demn, aşa cum a şi trăit.

Filmul documentar ”George Manu. Rectorul din Zarca Aiudului”, în regia lui Nicolae Mărgineanu,… vorbeşte despre viaţa şi martiriul unuia dintre marii savanţi interbelici, care ar fi putut ajunge un Einstein al României, aşa cum au subliniat mai mulţi foşti deţinuţi politici… ”Un om cu dexterităţile lui George Manu ar fi putut ajuta întreg neamul românesc. Când răul se răsfrânge asupra neamului tău, este de neiertat”, a afirmat şi jurnalistul Claudiu Târziu.

”Tot ce am făcut a fost ca să distrug comunismul. Îmi pare rău că n-am reuşit” – George Manu.

Puţin cunoscut în România de astăzi, George Manu a fost apreciat în Occident ca fizician şi mai ales în Franţa unde în 1933 şi-a susţinut teza de doctorat condusă de Marie Curie. Acesta a fost citat de multe lucrări de specialitate, iar numele său a devenit cunoscut în Franţa şi pe plan internaţional datorită contribuţiei sale la fizica nucleară.

George Manu a renunţat la o carieră strălucită la Paris pentru a reveni în România, chiar dacă aici nu avea mijloacele necesare pentru a face cercetare pe măsura pregătirii sale. Profesorii care l-au cunoscut au apreciat patriotismul său şi primul tratat de fizică nucleară pe care-l publică în România.

În 1937, fizicianul intră în Mişcarea Legionară din convingere, pe fondul unui val de simpatie provocat de moartea lui Moţa şi Marin. Potrivit filosofului Sorin Lavric, el rezonează cu ideile legionare potrivit cărora România era ameninţată de trei mari pericole: politicianismul şi corupţia clasei politice, pericolul bolşevic şi pericolul iudaic. ”Fiind un intelectual de interior, Manu n-a ieşit în faţă, n-a vrut şi n-a avut funcţii politice, dar a fost un reper ca intelectual de rasă”, mai spune Lavric în film, arătând că fizicianul n-a avut idei antisemite, ci se opunea monopolului economic al acestora şi faptului că au fost vectori ai bolşevismului…  …Cât timp Mişcarea Legionară a fost la guvernare, George Manu n-a manifestat interes pentru funcţii publice. El a preluat conducerea interimară a Mişcării doar în 1943-44 când vine armata sovietică în România. La sfârşitul războiului trece definitiv în clandestinitate, dedicându-se exclusiv mişcării naţionale de rezistenţă. În 1948 este condamnat, în procesul sumanelor negre, la muncă silnică pe viaţă. Din acel moment, el îşi pierde urma sub adrese şi nume false şi se dedică total luptei împotriva comunismului. Integral la  Matei Dobrovie, Epoch-Times.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?