Demolarea chioșcurilor de la metrou demonstrează că proprietatea privată e sfântă…doar pentru unii

Episodul cu demolarea magazinelor de la metrou, este unul simptomatic pentru felul în care statul și în special actuala putere, tratează întreprinzătorul român mic și mijlociu.

Demolarea magazinelor, cu marfă înăuntru, fără un preaviz oficial, măcar, este un act de barbarie, un totalitarism specific anilor 50 ai secolului trecut. Un frate de-al bunicii mele îmi povestea cum în anii 50, milițienii și securiștii veneau pur și simplu în curțile oamenilor care refuzau colectivizarea, băteau, distrugeau ce găseau și-i îi luau pe respectivii în dubă.

Când am văzut imaginile cu șeful Metrorex, deci reprezentant al statului, încercând să distrugă proprietatea privată a unui cetățean cu ranga, exact la acele imagini din anii bolșevismului m-am gândit.

Ministerul Transporturilor spune că spațiul public este ocupat fără drept, din 2018 încoace, atunci când a expirat contractul de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma USLM, cea care a închiriat spațiile respective. Bun. Și cei care au subînchiriat, de bună credință, de la USLM, ce vină au? Ei și-au construit magazinele cu banii lor, au cumpărat marfă cu banii lor, plecând de la premiza că sunt în legalitate. Și acum vine statul și spune: știți, am greșit, acum vă distrugem avuția! Cu ranga.

Sursa foto: Libertatea

Ok, statul a constatat o ilegalitate. De ce nu se remediază ilegalitatea astfel încât daunele aduse interesului statului să fie plătite, dar în același timp cei nevinovați să nu sufere? Nu cumva statul trebuia să-și recupereze daunele de la firma USLM și de la Metrorex?

Vă mai aduceți aminte de scandalul Aqua Carpatica din 2010? Atunci, compania care producea acest brand de apă minerală era acuzată de publicitate mincinoasă, fiind că afirma că este „singura apă minerală fără nitrați”, ceea ce experții au infirmat categoric. În fine, compania era deținută de Jean Valvis, un grec cu multe afaceri în România. La vremea respectivă, presa deontoloagă afirma că nu este în regulă să se dea în companie, care riscă să aibă imaginea afectată, că trebuie așteptat verdictul justiției în privința speței, etc.

Această măsură nu s-a aplicat deloc în cazul „Lactate Brădet”, dacă vă mai amintiți de el, în 2016. Atunci, aceeași mass-medie care azi susține guvernul PNL-USRPLUS-UDMR, a tras cu tunurile în compania românească, acuzând-o de toate relele, de înșelăciune, că pune sănătatea oamenilor în pericol, etc. Să reținem că nitrații din apa respectivă – care sunt cancerigeni – nu puneau sănătatea românilor în pericol!

Revenind mai aproape de zilele noastre, vă amintiți vreun caz de angajat al vreunui hipermarket mort de covid anunțat public? Dar al vreunui infectat? Vă înțeleg dacă răspunsurile sunt „nu”. Și asta pentru că, deși au fost mii de cazuri de angajați ai marilor magazine infectați cu covid, inclusiv morți, presa a avut grijă să nu lezeze sentimentele acelor mari companii multinaționale. Ba chiar, atunci când vreun inconștient din presa locală a scris despre astfel de cazuri, a avut grijă să le ignore. Pentru că dacă s-ar fi aflat, lumea s-ar fi ferit de magazinele respective și pierderi mari și ambasade, nu mai insist. Cu siguranță, țoți știm câți preoți s-au infectat și câți au murit în ultimul an…

Ce vreau să spun? Vreau să spun că statul, această guvernare și marea mașinărie media care o susține, practică o evidentă dublă măsură. Puteți să fiți sigur că n-o să vedeți niciun magazin deținut din afară asupra căruia statul să vină cu ranga.

Ce s-a întâmplat la metrou este un mesaj de forță al statului român pentru întreprinzătorii români: pentru voi, nu există lege. Cui folosește să falimentezi zeci de firme, de care depind poate mii de oameni, într-o vreme în care și-așa, întreprinzătorii locali au fost loviți? În niciun caz economiei României. În niciun caz interesului țării.

Premierul Florin Cîțu spunea înainte de alegeri că pentru el, „proprietatea privată este sfântă”. Poate, dar se vede treaba că sfințenia proprietății ține cont de naționalitate.

de Mihai Șomănescu


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns