CCR a amânat până pe 8 iunie decizia în cazul Legii 55, a stării de alertă

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis să amâne luarea unei decizii în cazul sesizării avocatului Silvia Uscov, asupra neconstituționalității legii 55/2020, cea prin care s-a instituit „Starea de alertă”. Conform avocatului, ea a cerut CCR să constate că Legea 55/2020 este neconstituțională în integralitatea sa, informează R3Media.

Starea de alertă, sintagmă care nu există în Constituția României, a fost introdusă de Guvernul Orban după încetarea stării de urgență.

Conform OUG 21/2004, starea de alertă ar trebui să se refere la un plan de măsuri și acțiune pentru a limita și înlătura consecințele stării de urgență.

Stare de alertă a fost decretată prima dată pe 14 mai 2020 și a continuat, fiind prelungită fără dezbatere parlamentară, cu câte 30 de zile.

Criticii spun că măsura nu se mai justifică la un an de la încheierea stării de urgență și este un paravan pentru măsuri discreționare.

Printre cei care cer desființarea stării de alertă se află și partidul AUR, aflat în opoziție.

Cei de la AUR au depus argumente la dosarul depus de Silvia Uscov la CCR.

De la ora 09:00, mai multe sute de persoane au demonstrat în fața CCR, cerând declararea legii 55/2020 drept neconstituțională, transmite R3Media.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?