La 22 mai 1931 avea loc dezvelirea Monumentului Regimentului 9 Vânători

22 mai 1931 - Dezvelirea Monumentul Regimentului 9 Vânători

La 22 mai 1931 avea loc în Bucureşti, în prezenţa regelui Carol al II-lea, dezvelirea Monumentului Regimentului 9 Vânători. Monumentul a fost realizat şi ridicat la iniţiativa colonelului Gabriel Marinescu, un apropiat al regelui şi comandat al regimentului până în anul 1930, informează Glasul info.

Regimentul 9 Vânători, cunoscut şi sub numele de “Regimentul de fier”, era faimos pentru dârzenia cu care luptase în peste 50 de bătălii crâncene, jucând de cele mai multe ori rolul unei forţe de sacrificiu, fiind unul dintre regimentele care au suferit constant pierderi grele.

Pentru numeroasele acte de eroism şi faptele de vitejie, i-a fost oferit Ordinul militar “Mihai Viteazul steagului regimentului, precum şi multora dintre ofiţerii acestui legendar regiment.

22 mai 1931 – Dezvelirea Monumentul Regimentului 9 Vânători

“Vineri seara, după solemnitatea dezvelirii monumentului regimentului 9 vânători “Regele Alexandru”(n.r. al Iugolsaviei) a fost o reuniune la regiment, la care au asistat M.S. Regele şi toţi foştii şi actualii ofiţeri ai regimentului.

M.S. Regele a toastat pentru M.S. Regele Alexandru al Iugoslaviei, capul regimentului.

Domnul general Rasoviceanu, fostul comandant al regimentului 9 vanatori, a mulțumit M. Sale pentru înalta distincțiune cu care l-a onorat la solemnitate.

Soarta a orânduit, a spus d-sa să fiu şi eu unul din părtaşii faptelor regimentului 9 vânători, fapte împlinite din înalta porunca a înaltului nostru fost stăpânitor Ferdinand I.

Gândul nostru, al celor în viaţă, al celor care am avut marea onoare de a sluji poruncile sale, cu smerenie se duce, în această clipă solemnă, către marele rege, care de atâtea ori ne-a cinstit, pe noi cei din al 9-lea, mai presus de vrednicia noastră şi se mai duce gândul nostru şi către aceia care au statornicit prin mormintele lor, de la Ecrene, Craomer, Amzacea, Topraisar peste Stâlpu, Mărăşeşti, până la Budapesta în Apus şi până la malul Nistrului la Răsărit locuri de adâncă cugetară.

Dintr-un sentiment de înaltă morală militară, umilit rog pe Maria Ta să-mi permită a pronunţa numele generalului Scarisoreanu Constantin, fostul nostru comandant, care ne-a condus la victorie.”

Note/Referinte:[1] armyuser.blogspot.ro


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns