Ioan Buteanu, martir al luptei românilor ardeleni pentru unitate națională.

Ioan Buteanu, martir al luptei romanilor ardeleni pentru unitate natională

Ioan Buteanu, martir al luptei romanilor ardeleni pentru unitate naţională. Printre mulţii eroi ai romanilor ardeleni, însă mai puţin pomeniţi decât ar fi cazul, se numără şi Ioan Buteanu, unul dintre liderii revoluţionarilor români transilvăneni de la 1848, prefectul legiunii Zarandului în perioada 1848 – 1849, spânzurat de către maiorul ungur Hatvani (n.r. Hatvany) la Iosaș (n.r. astăzi Iosășel) la 23 mai 1849, informează Glasul info.

Cu toate că în anul 1849 se declarase armistiţiu intre revoluţionarii maghiari şi moţii lui Avram Iancu, un detaşament de revoluţionari unguri aflaţi sub conducerea maiorului Imre Hatvani a intrat prin surprindere în Abrud, unde i-au dezarmat pe romani şi s-au dedat la atrocităţi, iar pe prefecţii romani Ioan Buteanu şi Petru Dobra i-au luat prizonieri.

În timp ce prefectul Petru Dobra a fost împuşcat la Abrud, Ioan Buteanu a fost dus şi închis la Brad.În timpul retragerii sale prin Baia de Cris,Hălmagiu şi Gurahonț, maiorul Hatvani l-a spânzurat pe prefectul Buteanu fără judecată, în data de 23 mai 1849.

În anul 1934 s-a ridicat la Gurahonț un monument tip troiţa din piatră, închinat celui care a fost prefectul Zarandului, revoluţionarul paşoptist Ioan Buteanu.

Ioan Buteanu, martir al luptei romanilor ardeleni pentru unitate natională

1848 in Tarile Romane. Studii 

Foarte interesante, atât din punct de vedere istoric cât şi din punct de vedere al relaţiilor existente între liderii revoluționarilor români transilvăneni sunt scrisorile trimise lui Avram Iancu de către prefectul Zarandului, Ioan Buteanu:

PRIMA SCRISOARE

Frate Iancu!
Fiindcă circumstarile negreşit poftesc aici o putere foarte mare, multe ameninţări venindu-ne de la hotar, cu o vorbă suntem în primejdie, pentru aceea frăţeşte te rog, cum vei primi această epistolă, cu cea mai mare grabă şi aspră porunca să rânduieşti ca din Sohodol toţi puşcaşii câţi se afla să pornească către Blăjeni, pe cari dacă nu altmintrelea cu pedepsii morţii pe toţi luându-i, cu cari urmează ca în joc coborând pe Bulzesteni, aşa încât mai puţin să fie în număr de 200 de puşcaşi. Aceştia toţi să fie sub comanda lui Schuster. Pe mâine seară negreşit să fie aicea în Baia-de-Cris, unde îl vom aştepta. Apoi şi aceea să faci în ştire precum că acei puşcaşi ce vor veni, din ziua ce vor sosi aicea, tot insul va căpăta 8 cr. (n.r. creiţari) în argint pe zi şi pâinea slobodă.

Şi din nou pentru ca să nu rămânem în nevoie, cu toate puterile te sileşte.

Te roagă al tău

Ioan Buteanu

Baia-de-Cris 22 11 1848

Prefect

“Principiul nostru este libertate naţională, sau moarte!”, spunea Ioan Buteanu

A DOUA SCRISOARE
Frate Iancule!

Tribunul Corches mi-a scris, cum că puşcaşii cari se afla aicea, să ţi-i trimit îndărăpt. Eu câţi au fost, i-am trimis. Cealaltă mare parte, câţi au fost aici, toţi au fugit acasă, baremi că de mâncare au avut, că oamenii de aici le-au dat. Abia am 40 de oameni aici, cu cari ţinem strâmtorile. Primejdia iară creşte din cauză că ne-au scris oficios cum că în Sebeş au intrat 6000 de Onkentesi (n.a. voluntari) şi 6 tunuri cu scop de a veni la Zărand, şi mă tem că nici miliţia nu ne-a veni având treabă pe acolo. Fă dispoziţie la Tribunalul din Arad că din satele cari se ţin de Abrud, să ţină paza aici la Buceş, precum este la Abdrud oraş, Roşia, Corna, Bucium, Carpenis, Cernita, că altmintrelea fără primejduirea persoanei mele a sta aici, voi fi silit a mă duce la un loc mai scutit pentru mine.

Buceş

Ioan Buteanu

22 Ianuarie 1849

Prefect

SCRISOAREA MANIFEST A PREFECTULUI BUTEANU
Fraţilor! Ungurii au năvălit din toate părţile pe noi. Astăzi arsesara două sate: Zdraptii şi Mihailenii. Noi am ţinut foc cu dânşii într-un ceas. Acum n-avem muniţie; de nu-mi veţi trimite, suntem potopiţi. Trimite-ti-ne praf şi gloanţe şi veniţi în ajutorul nostru că n-am mai mult de 100 de oameni. (…)

Buceş, 3 aprilie 1849

Buteanu

Sursa: Glasul info


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?