31 Mai 1941: Unguroaică din Oradea pedepsită cu închisoarea 30 de zile pentru “defăimarea regimului unguresc”

Festivalul internațional de folclor Cătălina de la Iași, 25 August 2015, Foto: © Glasul.info

La 31 Mai 1941, într-o notă informativă a SSI (Serviciul Special de Informații) se specifica faptul că o unguroaică din Oradea a fost pedepsită de către horthyști cu închisoare pentru o perioadă de 30 de zile pentru “defăimarea regimului unguresc”: ea spunea că ungurii au venit în Ardeal ca invadatori, și nu ca să-i ajute ci ca să le jefuiască magazinele, transmite Glasul info.

Potrivit volumului publicat de către arhim. Dr. Emanuil Rus, starețul Mănăstirii “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bicsad, Satu Mare și Dr. Adrian Rezeanu, cercetător științific principal la Instititul de Lingvistică “Iorgu Iordan-Al. Rosetti” al Academiei Române, și intitulat “Țara Oașului în memoria documentelor – volumul I”:

“Realitatea dramatică din teritoriile românești invadate, în care lipsurile deveneau acute, a afectat într-o anumită măsură și populația maghiară.

Paradoxul întâlnit la Oradea, care însă nu stabilește regula, se referă la o unguroaică pedepsită cu închisoarea 30 de zile pentru defăimarea regimului unguresc.

Nota 305 din 31 mai 1941 cuprinde depoziția unguroaicei, care a spus că “în timpul regimului românesc nu existau bonuri cu articolele de consum, iar ungurii au venit în Ardeal nu să-i ajute ci să le jefuiască magazinele”” Sursa: Glasul info.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns