Prof. Acad. Ioan-Aurel Pop: “O eroare a unor conducători ai Uniunii Europene, ai unor adepți ai globalizării, e că ei consideră că societatea trebuie să existe fără națiuni și că națiunile ar fi principalul inamic al Uniunii Europene.”

Președintele Academiei Române, prof. Ioan-Aurel Pop, a declarat ne aflăm într-o epocă de „decădere” a spiritualității și că ne pasc aceleași pericole de pe vremea regimului totalitar comunist. „Noi deplângem faptul că în timpul regimului comunist trebuia să fim toți utc-iști, pioneri, să strigăm toți „Trăiască Ceaușescu”, dar iertați-mă, acum mergem cam pe aceleași coordonate, transmite R3Media.

Eu dacă spun astăzi, într-un mediu intelectual, că Ludwig von Beethoven este sublim, că Oda Bucuriei este fundamentală pentru superioritatea spiritului omenesc, s-ar putea să fiu condamnat.

Suntem într-o primejdie.

Suntem într-o epocă de decădere a spiritualității. Eu vreau să cred că e o criză trecătoare și că ne-am putea reveni”, a spus prof. Pop într-un interviu acordat jurnalistului Dan Negru.

În ceea ce privește educația, președintele Academiei Române consideră că este important ca tinerii să înțeleagă importanța încrederii în mintea omenească, astfel încât să nu ajungem simple instrumente.

„Dar trebuie să recâștigăm dragostea tinerilor pentru învățătură, cunoaștere. Să-i convingem că nu Google îi învață, ci omul, că cea mai bună memorie e memoria noastră. Dacă golim mintea noastră, tabula rasa cum zicea un filosof în secolul XVII, atunci ne putem să nu mai luăm noi deciziile. Ăsta-i secretul omenesc: găsirea de soluții.

Dacă lăsăm calculatorul să ia decizii, pentru că stochează informația și zicem că-i destul, noi vom deveni instrumente.  Dacă omul s-ar mulțumi cu statutul său de instrument, atunci ar fi în pericol esența umană”, a continuat el.

Despre situația în care ne aflăm, fostul rector de la Babeș-Bolyai spune că unii conducători ai Uniunii Europene greșesc când cred că națiunile sunt un pericol pentru societate. De asemenea, el îndeamnă poporul român să se comporte cu demnitate, pentru că suntem cel mai numeros popor din Sud-Estul Europei.

„Trebuie să ne purtăm cu demnitate acolo unde mergem, nu poți să te porți ca un servitor în clipa care trebuie să te porți ca un stăpân.

O eroare a unor conducători ai Uniunii Europene, ai unor adepți ai globalizării, e că ei consideră că societatea trebuie să existe fără națiuni și că națiunile ar fi principalul inamic al Uniunii Europene. Dar națiunile, așa cum sunt ele astăzi, sunt principalul subiect al Uniunii Europene. Și dacă noi am înțelege că ele trebuie să formeze un concert împreună, dacă am înțelege că națiunile nu le putem desființa…”, a mai adăugat pentru R3Media.


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de Facebook.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?