La 22 august 1917 cădea în luptă sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu: “Logodită cu gloria, Caterina a murit mireasă!”

La 22 august 1917 cădea în luptă sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu: “Logodită cu gloria, Caterina a murit mireasă!”

La 22 august 1917 cădea în luptă sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu: “Logodită cu gloria, Caterina a murit mireasă!”

Pe 6 august 2018 ne-am deplasat la Mărășești, acolo unde a fost organizat un eveniment pentru comemorarea eroilor căzuți în Primul Război Mondial, împlinindu-se 101 ani de la Bătălia de la Mărășești. Ceremoniile oficiale s-au desfășurat chiar în curtea interioară de lângă Mausoleul de la Mărășești.

Cu această ocazie am profitat și noi și am vizitat pentru încă o dată interiorul Mausoleului de la Mărășești, precum și Muzeul Vrancei, acolo unde sunt expuse numeroase și deosebit de interesante exponate din timpul Primului Război Mondial.

Încă de la intrarea în perimetrul complexului, de-a lungul a două alei pietruite, te întâmpină statuile eroilor din Primul Război Mondial, conducându-te către intrarea în Mausoleul de la Mărășești. Prima statuie pe care o vezi de cum intri în curtea interioară a mausoleului este cea a Ecaterinei Teodoroiu.

În soarele puternic este greu de recunoscut chipul angelic al Ecaterinei în reprezentarea sculpturală, asta până îți arunci privirea pe plăcuța de pe soclul bustului pe care este inscripționată informația care îți atrage instant atenția și interesul: “Sublocotenent Ecaterina Teodoroiu 1894 -1917”, Foto: © Fandel Mihai

Din toate statuile care străjuiau cele două alei care te conduc către Mausoleul de la Mărășești, doar a Ecaterinei avea la momentul la care am vizitat noi complexul o coroană de flori depusă soculul monumentului.

Despre moartea eroică a Ecaterinei Teodoroiu, jurnalistul Corneliu Moldovanu, contemporan cu ea, scria următoarele:

“Logodită cu gloria de-acum un an, în luptele de la Jiu, unde duhul slăvit al lui Dumnezeu a miruit-o, în botezul focului și al morții… Caterina a murit mireasă!”

Un lucru indedit și poate insuficient cunoscut de către mulți dintre români, este prezența a unor obiecte personale care au aparținut eroinei Ecaterina Teodoroiu la Muzeul Vrancei aflat în imediata apropiere a Mausoleului de la Mărășești.

Când vezi la fața locului obiecte de o asemenea modestie și realizezi condițiile în care înaintașii noștri au luptat pentru a apăra aceste pământuri, îți dai seama că de fapt acestea sunt încarcate cu mai multă noblețe decât orice mătăsuri sau postavuri de lux afișate prin saloanele de lux ale vremii.

“Caterina (n.r. Ecaterina Teodoroiu) a fost aleasă de destinul istoric să reînvie și să dea iarăși realitatea legendei Jeannei d’Arc și a fetei de la Cozia (n.r. legenda unei fete care s-a deghizat în haine bărbătești și a luptat împotriva turcilor), să ilustreze cu chipul ei iluminat un vers din marea epopee a dezrobirii noastre…”, scria jurnalistul Corneliu Moldovanu în 1917


Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori de pe pagina de facebook

Lasă un răspuns