Comuna Mărgău, unică în România prin „limba gumuțească”, o limbă pe care n-o mai înțelege nimeni în afara localnicilor

Comuna Mărgău, unică în România prin „limba gumuțească”, o limbă pe care n-o mai înțelege nimeni în afara localnicilor,Foto: TNR

Potrivit Glasul info, comuna Mărgău este situată într-o zonă montană, dominată de proximitatea Munților Vlădeasa, reprezentând 3,17% din suprafața județului Cluj. La nivel național și chiar internațional, comuna Mărgău, din județul Cluj, este faimoasă pentru două lucruri: pentru:

1) „Limba gumuțească”: este vorba de jargonul geamgiilor din acest sat care, la un moment dat, formau o breaslă care vindea și instala geamuri în toată țara. Vocabularul fantezist al „gumuțeascăi” nu are nicio legătură cu cuvintele din limba română, astfel încât geamgiii mărgăuani nu erau înțeleși de alții.

2) Festivalul „Măsurișul oilor”: un festival în Valea Firii, satul Răchițel, la care participă toată comuna și chiar din comunele învecinate.

Oamenii de aici sunt speciali atât prin limba gumuțească pe care o vorbesc, cât și prin diverse tradiții mai deosebite decât prin părțile locului:

“În com. Mărgău, jud. Cluj, mănunchiuri de flori (garofițe, floricele roz, uneori și trifoi) culese în ziua de Sânziene, aranjate în formă de cruce, sunt amplasate, pentru protecție, la ușa casei, lăsându-se până în anul următor.”, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturi (vezi: aici)

Deși acestea sunt locurile natale ale lui Emil Boc, mascota folosită de Traian Băsescu pe post de surogat de premier, până de curând, Emil Boc pierdea aici continuu alegerile. Zona a devenit doar de curând una proaspăt ajunsă fief liberal, transmite Glasul info.


Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook

Lasă un răspuns