Dan Tănasă, despre declarația președintelui Ungariei legată de Transilvania: Cum e posibil ca ”președintele” României să nu reacționeze la asemenea insulte aduse românilor?

Deputatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) de Mureș, Dan Tănasă, critică printr-o postare pe o rețea de socializare lipsa unei reacții publice a preș. K. Iohannis la „declarațiile inacceptabile și impardonabile” ale președintelui Ungariei, făcute luni la Kiev, în prezența lui F. Cîțu, informează Buciumul.

Totodată, acesta subliniază lipsa de demnitate națională și „atitudinea de slugă” a autorităților statului. Președintele Ungariei a comparat anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, prin care Transilvania revenea României. Acesta a insinuat că România ar fi un „stat ocupant” în Transilvania care „ar aparține”, de fapt, Ungariei.

„De ce tace K. Iohannis în cazul declarațiilor fără precedent ale președintelui Ungariei?

La trei zile după declarațiile inacceptabile și impardonabile ale Președintelui Ungariei, făcute luni la Kiev, în prezența lui F. Cîțu, preș. României nu a avut nicio reacție publică.

Președintele Ungariei, Janos Ader, a declarat la Kiev, în prezența lui F. Cîțu, încă premier al României, nici mai mult nici mai puțin decât că România este stat ocupant în Transilvania, făcând referire la Trianon. România a „reacționat” printr-un mesaj banal comunicat ambasadorului Ungariei la București.

În termeni diplomatici, reacția Bucureștiului este una de slugă. Ministrul Afacerilor Externe nu l-a deranjat pe ambasadorul Ungariei să-l cheme la minister pentru a-i înmâna o notă de protest. Nu. S-a limitat doar să comunice un mesaj prin care își exprimă dezacordul. Atenție, Bogdan Aurescu nu s-a deranjat nici măcar să iasă cu o declarație de presă. Grija autorităților de la București a fost aceea de a deranja cât mai puțin partea maghiară. Ridicol!

Strict diplomatic vorbind, reacția României trebuia să vină de la omologul Președintelui Ungariei, adică de la nimeni altul decât Klaus Iohannis. Atunci când Ungaria iese cu o declarație la nivel de șef de stat iar România reacționează la nivel de ministru de Externe, nici măcar la nivel de Premier, România se poziționează inferior, la nivelul unei slugi.

Cum e posibil ca preș. României să nu reacționeze la asemenea insulte aduse românilor? Cum e posibil ca Iohannis să nu reacționeze la o asemenea manipulare grosolană a adevărului istoric? Ale cui interese le apără de fapt K. Iohannis prin tăcerea sa asurzitoare în fața Ungariei?”, scrie Dan Tănasă.

de Alexandru Mihail


Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook

Author: Departament corespondenti

Pentru toți corespondenții noștri / Contact: contact@magazincritic.ro

Lasă un răspuns