De Ziua Limbii Române, academicienii vor discuta despre statutul actual al acesteia

Foto: Basilica.ro

„Statutul actual al limbii române” va fi tema dezbaterii organizate la Clubul Academicienilor, marți, 31 august 2021, de Ziua Limbii Române, informează Basilica.

Potrivit unui comunicat transmis de Academia Română, la dezbatere vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură, și trei dintre cei mai mari lingviști români: acad. Grigore Brâncuş, prof. univ. Gabriela Pană Dindelegan, membru corespondent al Academiei Române, și prof. univ. Rodica Zafiu, de la Facultatea de Litere, Universitatea din București.

Ziua Limbii Române, instituită prin Legea 53/2013, este sărbătorită în mod consecvent de Academia Română, care răspunde astfel, primei misiuni a forului academic, aceea de normare, cultivare și promovare a limbii naționale ca principal factor identitar.

În cei peste 150 de ani de la înființare, Academia Română a dat țării, prin specialiștii săi, zeci de dicționare, atlase lingvistice, gramatici normative, sute de antologii de texte, studii și cercetări de înaltă ținută științifică, unele cu largă circulație internațională.

Alături de acestea strălucește celebrul „Dicţionar Tezaur”, elaborat de generații de lingviști, pe parcursul a mai bine de un secol, cel mai bogat dicționar al limbii române, cu peste 175.000 de cuvinte, în 19 volume, comparabil prin dimensiuni şi perspectiva abordării cu lucrări similare din lexicografia europeană, precum „Dictionnaire de l’Académie Française” sau „Oxford English Dictionary”. Integral pe Basilica.


Dacă apreciați munca noastră, vă invităm să dați un like și să distribuiți pagina de Facebook

Faci un comentariu sau dai un răspuns?